Fifa-skandalen: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Fifa-skandalen briserade den 27 maj, då sju Fifa-toppar greps i Zürich på onsdagsmorgonen. Här sammanfattar SVT Sport vad som har hänt.

21 december:

º Fifa-ordföranden Sepp Blatter och Uefa-ordföranden Michel Platini stängs av i åtta år. Det beslutade Internationella fotbollsförbundets (Fifa) etiska kommitté. Blatter och Platini fälls för den utbetalning av motsvarande 17.2 miljoner som Blatter gjorde till Platini.

Internationella Fotbollsförbundet

7 december:

º FBI utreder vilken roll som den avgående Fifa-ordföranden Sepp Blatter hade i mutskandalen kring ISL, ett företag som handlade med sport- och tv-rättigheter och som var samarbetspartner med Fifa under 1990-talet. Enligt BBC-programmet Panorama betalade ISL ut motsvarande nästan 900 miljoner kronor till Fifa-höjdare och fick i gengäld rätten att sälja tv-rättigheter till stora fotbollsmästerskap. BBC har sett bevis för att Blatter kände till att mångmiljonbelopp betalts ut, något han tidigare förnekat.

4 december:

º USA:s regering begär att Honduras utlämnar ex-presidenten Rafael Callejas som misstänks för inblandning i korruptionshärvan inom Fifa. Honduras meddelar att landet mottagit begäran och att Callejas banktillgångar ska frysas.

3 december:

º Schweiziska myndigheter genomför en ny gryningsräd och griper mer än ett dussin mutmisstänkta personer med anknytning till Fifa.Ordföranden i både Concacafs (Nord- och Centralamerika samt Karibien) och Sydamerikas fotbollsförbund, Alfredo Hawit respektive Juan Angel Napout, är bland de gripna. Schweiz justitiedepartement uppger att de anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot försäljning av marknadsrättigheter till fotbollsturneringar, och VM-kvalmatcher, i Latinamerika.

21 november:

º Fifas etiska kommitté är färdiga med sin utredning kring ordföranden Sepp Blatter och Europeiska fotbollsförbundets ordförande Michel Platini och begär att de bör bestraffas. Rapporten har överlämnats till Fifas etiske domare Hans-Joachim Eckert för ett slutligt beslut.

18 november:

º Fifa avslår Sepp Blatters och Michel Platinis överklagan av avstängningarna. Platini väljer att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

º Fifa godkänner fem av sju kandidater i ordförandevalet. De fem som godkänds är prins Ali Al Hussein, Jordanien, shejk Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Bahrain, Jerome Champagne, Frankrike, Gianni Infantino, Schweiz, och Tokyo Sexwale, Sydafrika. Däremot godkänds inte Musa Hassan Bility, Liberia, av en anledning som Fifa inte vill kommentera. Inte heller den avstängde Uefa-ordföranden Michel Platinis kandidatur får klartecken, Fifa ska se över hans ansökan först när avstängningen går ut i början av januari.

20 oktober

º Fifas verkställande utskott beslutar att ordförandevalet ska äga rum som planerat den 26 februari 2016

19 oktober:

º Michel Platini erkänner att det inte finns något skrivet kontrakt kring de 17,2 miljoner kronor han fick av Fifa-chefen Sepp Blatter 2011.

18 oktober:

º Tyskland anklagas för att ha mutat till sig fotbolls-VM 2006. Franz Beckenbauer ledde mästerskapskommittén men slår ifrån alla anklagelser. ”Jag gav aldrig pengar till någon för att säkra röster så att Tyskland skulle få VM 2006. Och jag är säker på att ingen annan i mästerskapskommittén gjorde något sådant”, säger Beckenbauer i uttalandet enligt Reuters.

15 oktober:

º Uefa har kallat sina 54 medlemsländer till ett möte i Nyon, Schweiz, för att gå vidare i den kris som uppstått efter att dess chef Michel Platini och Fifas ordförande Sepp Blatter stängts av i 90 dagar. Medlemsländerna kommer fram till att man har fortsatt förtroende för mutmisstänkte ordföranden Michel Platini.

8 oktober:

º Fifas Sepp Blatter och Uefas president Michel Platini stängs av i 90 dagar av Fifas etiska kommitté, misstänkta för korruption.

º Sydkoreanen Chung Mong-Joon, som kandiderar till Fifas ordförandepost precis som Platini, stängs av i sex år. Han anklagas för korruption i samband med Sydkoreas ansökan till fotbolls-VM 2022.

30 september:

º Uefas ordförande Michel Platini meddelar att han kandiderar till Fifas ordförandepost trots att han finns med i en av utredningarna kring Fifa.

25 september:

º Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Sepp Blatter är misstänkt för korruption och Sepp Blatter kallas till förhör. Till exempel misstänks Blatter ha gjort en olaglig betalning på över 17 miljoner kronor till Uefas ordförande Michel Platini för tv-rättigheter till fotbolls-VM för Karibien under 2011.

17 september:

º Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke, känd som Sepp Blatters högra hand, stängs av. ”Fifa har uppmärksammats om en serie misstankar rörande generalsekreteraren,” skriver Fifa i ett pressmeddelande.

10 september:

º Så ska Fifa reformeras – internationella fotbollsförbundet presnterar en åtgärdsplan med åtta punkter för att få bukt på korruptionen.

3 augusti:

º Sepp Blatter lämnar Internationella olympiska kommittén (IOK).

20 juli

º Fifa meddelar att en ny ordförande ska väljas på en extra kongress den 26 februari i Zürich.

18 juli

º Fifa-toppen Julio Rocha åtalas för pengatvätt och korruption. Han var en av de sju gripna höjdarna under Fifa-kongressen i maj.

7 juni

º Brittiska BBC har fått tag i dokument på transaktioner som avslöjar hur Fifa-toppen Jack Warner använde ett bidrag på 10 miljoner dollar från Sydafrika till kontantuttag, personliga lån och penningtvätt.

3 juni

º Chuck Blazer erkänner. Blazer, tidigare medlem i Fifas exekutiva kommité, erkänner att han tagit emot, eller varit inblandad i, mutor kring flera mästerskap, där ibland VM 1998 och VM 2010. Erkännandet kom redan 2013 men dokumenten har redovisats först nu.

º Sydafrika förnekar återigen att betalningen på tio miljoner dollar till förre vice presidenten i Fifa, Jack Warner, hade något med VM-utnämnningen 2010 att göra. Sydafrika hävdar att pengarna gick till projekt för att utveckla fotbollen i Karibien, där Warner då var chef. Amerikanska myndigheter påstår att pengarna var mutor.

º Interpol publicerar namn och bild på sex korruptionsmisstänkta på sin ”most wanted”-lista; två av dem är Fifa topparna Jack Warner (före detta vice president på Fifa) och Nicolas Leoz (före detta medlem i Fifas exekutiva kommitté) och fyra är företags-vd. 

2 juni

º Fifa-ordföranden Joseph Blatter avgår. Efter att ha blivit omvald 30 maj meddelar Blatter vid en presskonferens att han lämnar posten som boss över det internationella fotbollsförbundet Fifa. ”Jag vill bara göra det bästa för fotbollen”, säger Sepp Blatter.

º Fifas generalsekreterare, Jerome Valcke, har dragits in i den pågående korruptionsutredningen i USA. Han misstänks ha gjort banköverföringar som knutits till muthärvan, skriver New York Times. Men i ett uttalande säger Fifa att Valcke inte är inblandad.

1 juni

º Enrique Sanz, generalsekreterare för Nord- och Centralamerika samt Karibiens fotbollsförbund, stängs av från alla fotbollsrelaterade aktiviteter efter att nya uppgifter kring den påstådda korruptionen framkommit.

29 maj

º Sepp Blatter blir omvald som ordförande. 133 röster för Sepp Blatter mot 73 för den jordanske prinsen Ali bin Al-Hussein såg ut att tvinga fram ytterligare en omröstning om ordförandeposten i Fifa. Då bad prins Ali om ordet – och gav upp.

28 maj

º Fifa-presidenten Sepp Blatter framträder offentligt för första gången sedan skandalen uppdagades. Under Fifa-kongressen i Zürich bemöter schweizaren kritiken mot att han inte lyckats stoppa mutskandalerna under honom: ”Jag kan inte övervaka allt och alla hela tiden. Om folk vill göra fel kommer de att försöka dölja det. Men jag är ansvarig för organisationens rykte och ansvarig för att hitta en väg ifrån problemen”.

º Uefas president Michel Platini håller presskonferens. Två punkter sticker ut: Han tror att Blatter får sitta kvar över en eventuell omröstning på fredag. Och om så blir fallet – hotar Uefa med att lämna Fifa.

27 maj

º Även när Sydafrika fick VM 2010 var mutor inblandade, säger USA:s justitieminister Loretta Lynch. Detsamma gällde när USA tilldelades Copa America 2016. Hela 110 miljoner dollar (930 miljoner kronor) i mutor har kopplats dit, enligt Loretta Lynch.

º Schweiziska åklagare startar förundersökningar kopplade till fotbolls-VM 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar. Det bekräftar AP. Trots det kommer mästerskapen att spelas som planerat. Samtidigt har man beordrat ett tillslag mot Fifas högkvarter och elektroniska data och dokument omhändertogs i räden.

º Sex personer greps på plats. Tre på andra ställen i världen. Två av de arresterade är Fifas vicepresidenter Jeffrey Webb och Eugenio Figueredo. Det amerikanska åtalet rör 14 personer totalt.

º Amerikanska myndigheter vill ha Fifa-ledamöterna utlämnade till USA. Det schweiziska justitiedepartementet bekräftar uppgifterna om att misstankarna rör korruption som ska ha pågått de senaste tio åren.

º Schweizisk polis gör en överraskande razzia mot ett lyxhotell i Zürich för att gripa flera högt uppsatta deltagare i internationella fotbollförbundet Fifas årliga möte. Gripandet skedde på begäran av åklagare i USA.

Fakta

Fakta: Sepp Blatter

Född: 10 mars 1936 (79 år).

Nationalitet: Schweizisk.

Karriär inom fotbollen: Teknisk direktör för Fifa 1975-81, generalsekreterare för Fifa 1981-98, ordförande för Fifa sedan 1998 (fyra mandatperioder).

Fakta: Michel Platini

Född: 21 juni 1955 (60 år).

Nationalitet: Fransk.

Karriär inom fotbollen: Mittfältsstjärna i bland annat det franska landslaget och Juventus på 1970- och 80-talet. Vann EM-guld med Frankrike 1984. VM-brons 1986. Förbundskapten för Frankrike 1988-1992. Jobbade inom Fifas VM-organisation 1992-1998. Har haft flera positioner inom Fifa och Uefa. 2007 valdes han till ny Uefa-ordförande efter Lennart Johansson, och har sedan valts om två gånger: 2001 och 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella Fotbollsförbundet

Mer i ämnet