Sverige hade gjort en direkt svag första halvlek och låg under med 0–1 efter tidigt mål av Miedema. En ledning som kunde varit större.
– Vi visste att de skulle vara bra och sätta hög press så vi var inte överraskade, men det var svårt ändå, säger Olivia Schough till SVT Sport.
I sista sekunden av den första halvleken lade Zeeman en lös hemåtpass som Schough kunde fånga upp. Avslutet var kliniskt till höger om målvakten.
”Den bästa känslan”
– Vi stressade dem och när hon misslyckades rejält med passen var jag där och kunde peta in den. Det var den bästa känslan, säger en sprudlande glad Schough.
Då Norge inte lyckades vinna mot Schweiz (1–2) fick målet avgörande betydelse för båda lagen.
Andra halvlek var ganska chansfattig och blev mållös. Schough hade ett bra läge att punktera med tio minuter kvar men det spelade ingen roll. Poängen gör att Sverige är klart för OS-fotbollen.
Sundhage: ”Väldigt nervös”
– Jag blev väldigt, väldigt nervös med tanke på hur mycket vi tappade boll, spelade fel, blev stillastående och missade andrabollar. Men med 30 sekunder kvar tänkte jag att vi kanske kommer till Rio ändå, säger förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport.
– Det som skiljer det här laget mot landslaget för ett år sedan är att vi springer. Kanske inte så bra, och vi kanske inte spelar så bra fotboll. Men vi springer för varandra, fortsätter Sundhage.
Fotbollsturneringen (dam) i OS
Avgörs 3–19 augusti.
Kvalificerade nationer: Brasilien, Colombia, Frankrike, Tyskland, Sydafrika, Zimbabwe, Nya Zeeland, Kanada, USA, Australien, Kina, Sverige.
Spelorter: Rio de Janeiro, São Paulo, Belo Horizonte, Brasília, Salvador, Manaus.
Lagen delas in i tre grupper om fyra lag. De två främsta lagen i respektive grupp går, tillsammans med de två bästa grupptreorna, till kvartsfinal.
Gruppspelet lottas 14 april i Rio de Janeiro.
Regerande mästare: USA.
Fakta: Sveriges OS-facit
Bara Sveriges, USA:s, och Brasiliens damlandslag har deltagit i samtliga sommar-OS sedan starten i Atlanta-OS 1996.
Sveriges facit:
Atlanta 1996: Ut i gruppspelet.
Sydney 2000: Ut i gruppspelet.
Aten 2004: Förlust i bronsmatchen.
Peking 2008: Ut i kvartsfinal.
London 2012: Ut i kvartsfinal.
(TT)