Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SvFF:s Andrea Möllerberg uttala sig i VAR-frågan: ”Domare blir mordhotade” Foto: Bildbyrån

Möllerberg tror att VAR kan motverka domarhat: ”Det extrema hatet lägger sig lite”

Uppdaterad
Publicerad

VAR fortsätter att vara ett hett samtalsämne i svensk fotboll.

Så även på den allsvenska upptaktsträffen.

– Det berör enskilda individer vars barn blir mordhotade för att man kanske sagt något positivt om VAR, säger Svenska fotbollförbundets generalsekretare Andrea Möllerberg.

Möllerberg var tillsammans med Svensk elitfotbolls ordförande Simon Åström med i en panel om hur svensk fotboll ska hantera VAR, ledd av konferenciern, journalisten Tommy Åström.

Där får båda bland annat frågan om VAR kan komma att vara aktuellt redan i år. Nej, säger båda.

VAR

– Min bedömning är att det inte kommer komma upp 2024. Det som krävs är att vi gör en utredning och lägger fram ett förslag för något som det ska röstas om och där är vi inte i dag, säger Möllerberg.

Flera klubbar och distrikt har under året röstat igenom för att aktivt motarbeta VAR.

– Just nu är frågan så infekterad så det går inte ens för oss på tjänsteorganisationen… för vårt uppdrag att ta fram underlag, och där kan jag tycka att det vore bra från fotbollsrörelsens perspektiv att åtminstone få fram något som vi kan titta på. Sen pratar man om vem det är som ska bekosta det här? Om det införs är det inte bestämt.

”Berör fler”

Debattens sista punkt handlade om vilka som berörs av ett beslut om VAR. Simon Åström menar att frågan först och främst berör elitklubbarna.

Möllerberg:

– Jag tycker att det berör fler än elitklubbarna. Det berör domare, supportrar på plats och supportrar hemma vid tv:n. Det berör det som sker efter när man går ut och, vad ska man säga, mordhotar domare för fel beslut. Det berör enskilda individer vars barn blir mordhotade för att man kanske har sagt något positivt om VAR, säger hon.

Hon får följdfrågan om VAR är lösningen på domarhat.

– Till viss del tycker jag ändå att det kan stärka upp beslut och ändra beslut som dämpar det på ett annat sätt. I det fallet tror jag att VAR kan vara ett stöttemedel. Det är en bedömningssport och så även med VAR. Vi vet att vissa beslut med VAR är märkliga, det är fortfarande en bedömning. Det är inte AI som dömer – än. Det blir inte alltid rätt och man har olika synpunkter men det där extrema hatet lägger sig lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VAR

Mer i ämnet