Skåne är en region som fostrat massvis med landslagsspelare genom åren. Men nu vill man bli ännu bättre, genom att ta steg ifrån en tidig elitsatsning och istället satsa på bredden och att behålla spelarna högre upp i åldern.
Skånes fotbollförbund utreder nu tillsammans med Malmös idrottshögskola hur man egentligen bedriver ungdomsverksamhet på bästa sätt. Hur ska man träna, vad ska man träna på, och hur ska lagen se ut?
”Selekterar väldigt tidigt”
Projektet är bara i sin linda, men det är redan tydligt att man vill ta steg bort ifrån att satsa på en elitgrupp, och istället satsa på bredd. Dessutom utreder man om det inte vore bättre att ha mixade lag, pojkar och flickor, tillsammans.
– Skillnaden mellan inom ett kön är större än mellan könen. Ändå selekterar vi upp pojkar och flickor väldigt tidigt. Det får man fundera på. Ska man göra det, eller köra pojkar och flickor ihop ändå upp till elva, tolv år?, säger förbundets ordförande Claes Ohlsson.
Det nya, mer forskningsbaserade sättet att träna, ska komma ut i föreningarna framöver. Det handlar om att Skåne omfördelar sina resurser.
Idag satsar Skåne mycket pengar på ett fåtal spelare som varje år skickas till elitlägret för 15-åringar i Halmstad. Från och med i vår är planen att lägga pengarna på att till exempel skicka utbildade instruktörer ut i föreningarna som stöd och hjälp till ledare och tränare och på det sättet stärka breddidrotten och få barn och ungdomar att stanna kvar i fotbollen längre.
”Idrotten är konservativ”
– Kanske inte instruktör på varje träning, men var tredje eller så, säger Ohlsson.
Fler spelare, som spelar längre, och därmed fler som högre upp i åldern kan lyckas gå långt. Det är en förhoppning med projektet. Men enkelt kommer det nog inte bli, om man ska tro ordföranden.
– Idrotten är konservativ. Speciellt fotbollen, säger han.