Foto: Bildbyrån

”Han borde få sparken”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att damfotbollens ordförande uttalats sig sexistiskt och homofobiskt hotas damernas cupfinal i Italien av en bojkott. ”Under tre år har ingenting hänt”, säger Maria Karlsson, vars Brescia är ett av lagen i finalen, till SVT Sport.

Damfotbollens ordförande Felice Belloli uttalande sig sexistiskt och homofobiskt och reaktionen från spelarna blev hot om bojkott av den stundande cupfinalen mellan Tavagnacco och Brescia som är tänkt att spelas på lördag.

Maria Karlsson, med ett förflutet i bland annat Kopparbergs/Göteborg och Linköping, spelar sedan i fjol i just Brescia och svenskan tycker att det är på tiden att någonting händer.

– Det är skönt att se att det kommer en reaktion. Det är nästan så att det känns som ”äntligen”. Under de tre åren jag har spelat här har ingenting hänt med damfotbollen här, nästan tvärtom, säger hon till SVT Sport.

Karlsson menar att synen på damfotbollen i Italien är ett strukturellt och kulturellt problem som sällan diskuteras, avskyn mot Bellolis uttlande har dock satt igång en diskussion som saknats tidigare.

– Det är en sak när det kommer från en enskild person, men en helt annan när det kommer från förbundet. Hans uttalnde bekräftar bara hur det fungerar här och hur lite respekt det finns för damfotbollen, säger hon.

Sätta press på Italien

Igår ägde ett möte rum med bland andra spelarfacket och tränarfacket i Milano där man kom överens om att någonting drastiskt måste hända om cupfinalen ska kunna spelas på lördag.

– Antingen avgår Belloli eller så sparkas han. Eller så ska damfotbollen få ett eget förbund där vi har mandat att styra över oss själva. Bara då kan cupfinalen spelas, säger Karlsson.

Och 29-åriga Karlsson menar att andra europeiska länder och förbund borde sätta press på Italien för synen på damfotboll ska bli bättre.

– Det får inte hamna vid de här fyra fem orden som han sa, det är ett större problem, inom damfotbollen och inom den italienska kulturen. Det är framför allt andra länder i europa och uefa och fifa som kan sätta press på Italien så att vi får till en förändring, menar hon.

”Man tappar nästan hoppet”

Italien har 11 000 registreade damfotbollspelare, att jämföra med Sveriges runt 80 000, och Karlsson menar att att ett sånt här uttlande främst skadar framtida generationer av italienska fotbollsspelare.

– Det är främst tråkigt för alla små italienska tjejer som spelar fotboll. Han buntar ihop 11 000 fotbollsspelare till ”en bunt lesbiska”, det gör att man nästan tappar hoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.