Zlatan drogs i tröjan redan 2002 mot Norge. Foto: Scanpix

Sverige bäst förberett på tröjdragningar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges EM-tröjor går lättast sönder av samtliga EM-lags matchställ. Det kan visa sig vara värdefullt när försvavare försöker stoppa Zlatan i straffområdet.

Ett textillaboratorium har på uppdrag av Göteborgs-Posten testat samtliga EM-lags tröjor för att se hur kläderna andas, leder svett och håller vid tröjdragning och liknande.

Sverige kommer på nionde plats i undersökningen med en tröja som visar sig vara lättast av alla att dra sönder.  Frågan är som sagt om det är bra eller dåligt med tröjor som lättast slits sönder men teoretiskt borde man som spelare föredra att komma loss med en trasig tröja mot att stöpa i marken. Det kan å andra sidan ge en straff...

I topp kommer sex nationer som alla spelar i likadana tröjor. Danmark, Grekland, Ryssland, Spanien, Tyskland och Ukraina. England har sämsta tröjan av EM-lagen enligt Swerea IVF som gjorde testet. Englands tröja andas sämst och får också lågt betyg i dragstyrka.

-Det handlar om små marginaler i dagens toppfotboll och sådana här detaljer kan bli avgörande i slutändan, säger förre toppspelaren Ralf Edström som kommenterat testet i tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.