Sverige hänger med huvudet efter uttåget. Foto: Scanpix

Sverige utslaget ur EM

Uppdaterad
Publicerad

Två rejäla smockor. Efter det var Sveriges EM över. -Det är tragiskt, säger Zlatan Ibrahimovic.

Det som kunde blivit en bragd slutade i tårar. Anders Svensson lommade iväg från Olympiastadion med tårarna rinnande tillsammans med Olof Mellberg som gjorde sin näst sista match i blågult.

Sverige, som gick i den taktiska fällan som var så given på förhand, reste sig efter Andy Carrolls dolkhugg i första halvlek. Granqvist och Mellberg tappade bort den långe anfallaren och det small till direkt. Det var det tredje nickmålet Sverige släppte in i EM.

Fotbolls-EM 2012 – Sverige

-Vad är känslan? Det finns inga positiva känslor. Det är synd, det är tragiskt. Man är inte glad i alla fall, säger Zlatan.

Måldubbel av Mellberg

Men hela laget fick nytt syre efter att Olof Mellberg kämpat in kvitteringen. Zlatans frispark i muren studsade fram till försvarsjätten som sköt in bollen via Glen Johnson. Den blågula delen av arenan exploderade av glädje.

Och det var nära att Mellberg blev hjälte fem minuter senare. På Sebastian Larssons fina frispark fick han stå helt omarkerad och nicka in 2-1. Ett mål som skakade om England i grunden och som gav Sverige en tro på kvartsfinalspel.

-Jag tyckte att vi hade kontroll hela matchen men så får de 2-2 extremt billigt. Vi är tre stycken som slänger oss fram för att blocka bort bollen och så tar den på Sebastian Larsson och går in i mål, säger Mellberg.

”Bollen touchade mitt ben”

Men sen hände det som inte fick hända. Ett vilt kämpande Sverige tappade ut bollen efter en hörna. Där stod Theo Walcott och sköt ett vobblande skott som Isaksson missbedömde. Målvakten, som gjorde flera kanonräddningar, var på väg åt andra hållet.

-Bollen touchade mitt ben och ställer målvakten, säger Sebastian Larsson.

Sverige var kvar i EM. Då satte Walcott fart längs högerkanten, hittade Welbeck omgiven av svenskar som med ryggen mot målet klackar in bollen. Ett mål i världsklass. En dödsstöt för Sverige.

-Det är en stor sorg, säger Erik Hamrén. Jag tycker att vi har förtjänat poäng i två matcher. Det gör ont just nu, säger han.

Fakta: Svenska sviten mot England bruten

England hade inför fredagens match i EM inte lyckats besegra Sverige i en tävlingslandskamp de senaste 24 åren. På fredagskvällen bröts alltså denna svit. Här är samtliga tävlingsmatcher sedan 1988 med Sveriges siffror först:

19 oktober 1988: 0-0 (London, VM-kval).

6 september 1989: 0-0 (Solna, VM-kval).

17 juni 1992: 2-1 (Solna, EM).

5 september 1998: 2-1 (Solna, EM-kval).

5 juni 1999: 0-0 (London, EM-kval).

2 juni 2001: 1-1 (Saitama, VM).

20 juni 2006: 2-2 (Köln, VM).

15 juni 2012: 2-3 (Kiev, EM)

Fotnot: Sverige har genom åren mött England vid 26 tillfällen. England står på elva segrar mot Sveriges sex, och målskillnaden är 60-28 till Englands fördel. Den enda tävlingsmatch England hade vunnit mot Sverige spelades i OS i London 1908 då England vann med 12-1. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2012 – Sverige

Mer i ämnet