Montage: SVT Foto: Scanpix, svenskhandboll.se

Frändesjö: ”Enklare agera mot Aranäs”

Uppdaterad
Publicerad

Under de åtta år elitlicensen funnits, har en klubb aldrig nekats licens. Fram till nu.

– Aranäs är en liten klubb – det kanske är enklare att agera mot dem än mot större klubbar och varumärken, säger Martin Frändesjö till SVT Sport.

Handbollsprofilen är inte överraskad över liganämndens beslut att kasta ut Aranäs ur elitserien, men tror att det kan bero på klubbens status såväl som ekonomi.

– Någonstans har man ju undrat om det är något lag som ska kastas ut, mycket på grund av det som har varit innan, med lag som legat i gränszonen. De (liganämnden) måste ju agera – nu var det Aranäs som fick ta smällen, säger Frändesjö.

”Aranäs är en liten klubb”

– Flera år innan har både Hammarby och Redbergslid klarat sig. Aranäs är en liten klubb – det kanske är enklare att agera mot dem än mot större klubbar och varumärken, fortsätter han.

Frändesjö poängterar att Aranäs är en stor klubb – sett till antal utövare.

– Men just på elitnivå är framför allt RIK en av de mest framgångsrika genom alla tider, och Hammarby hade en storhetstid för några år sedan. Det kan vara tuffare att ta beslut mot sådana klubbar.

Liganämnden: Därför får Aranäs ingen elitlicens

Nu svarar liganämnden på utspelet:

– Att Aranäs inte får någon elitlicens har att göra med tredjedelsregeln som vi införde för tre år sedan. Hammarby och RIK omfattades av den när den infördes för tre år sedan och både 2011 och 2012 års bokslut har de klarat sina gränsen. Aranäs gjorde inte det förra året, och nu, enligt prognosen vi skulle bedöma fram till 2013-04-03 så klarar de inte det heller. Det är skälet. Det är två räkenskapsår då de missar att klara tredjedelsregeln, säger liganämndens ordförande Sture Kullman till SVT Sport.

Här är ett utdrag från reglementet för elitseriens elitlicens:

För föreningar med negativt eget kapital gäller särskilda regler:

Föreningen har att redovisa en realistisk plan hur underskottet skall elimineras. Det negativa egna kapitalet skall vara helt eliminerat efter tre verksamhetsår uppdelat med minst 1/3-del per år.

För de föreningar med negativt eget kapital överstigande en miljon kronor gäller följande kompletteringsregler:

Dessa föreningar står under särskild övervakning och skall per den 31 december, upprätta delårsbokslut och redovisa detta till liganämnden senast den 1 februari året därpå. Förelagda delårsbokslut skall visa att upprättad plan följs och att föreningen kan påvisa att underskottet beräknas minska med 1/3 fram till nästkommande årsbokslut 30 april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.