Därmed blir förbundskapten Karin Torneklint utan vad som hade varit ett stort medaljhopp i Rio de Janeiro.
– Jag känner jättestort förtroende för styrelsen som vänt ut och in på all fakta och jag stödjer beslutet. Att arbeta mot dopning är det viktigaste vi kan göra, vi har inte råd med såna här incidenter. Men viktigt att komma ihåg hon frikänts från dopninganmälan, säger Torneklint.
Styrelsen har satt upp krav om bland annat en antidopningsutbildning för att Aregawi ska få representera Sverige igen efter OS. Och Torneklint är positiv vad gäller en framtid för Aregawi i blågult.
– Ja absolut. Vi måste bara ha en dialog med Abeba, och se till att hon uppfyller styrelsens krav. Vi måste se till att det här verkligen blir bra, att hon själv känner sig trygg också.
”I grund och botten är hon verkligen glad”
Torneklint har inte pratat med Aregawi i dag men berättar att hon genom Hammarby friidrott gett Aregawi beskedet under gårdagen.
– Hon tog beskedet med fattning. Hon kommer att ringa mig igen under eftermiddagen. Då har hon med sig sin tolk.
När du säger att hon tog det med fattning, hur menar du då?
– I grund och botten är hon ändå verkligen glad över att det här beslutet om att hon friats har kommit, att anmälan är borttagen. Hon kan börja träna och se en framtid igen.
Fanns det inte någon besvikelse över att missa OS?
– Det har inte jag fått höra något om. Jag fick höra att hon tog det på ett bra sätt. Hon måste få smälta det och sen kanske hon har andra tankar senare.
Fakta: Aregawi-fallet
Den 29 februari blir det känt att Abeba Aregawi misstänks för dopning. Aregawi testades i Etiopien i januari och provet innehåller spår av hjärtmedicinen meldonium. Meldonium har varit dopningsklassat sedan årsskiftet, men funnits med på Wadas så kallade bevakningslista sedan den 1 januari 2015.
Under vintern och våren åker hundratals idrottare dit för meldoniumdopning. En majoritet är ryssar och det mest kända namnet är den förra världsettan i tennis Maria Sjarapova.
Abeba Aregawi, som har vunnit dubbla VM-guld på 1 500 meter, riskerar fyra års avstängning internationellt och åtta år i Sverige. Sveriges olympiska kommitté drar in sitt ekonomiska stöd och hon kastas ut ur OS-truppen.
9 mars kommer beskedet att även Aregawis B-prov är positivt. I ett uttalande säger Aregawi ”Jag har tidigare fått tabletter av en läkare i Etiopien som jag trodde var vitaminer. Det är mitt eget fel att jag tog dessa tabletter utan att kontrollera”.
14 juli meddelar den svenska dopningskommissionen att Aregawi frias från misstankarna och att avstängningen hävs. Det är ännu oklart om hon tillåts tävla i OS i augusti.
17 juli beslutar friidrottsförbundet att inte låta Aregawi tävla för Sverige i OS.