Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mutaz Essa Barshim skrev in sig i historieböckerna efter sitt tredje raka höjdhoppsguld i VM. Foto: TT

Barshim ville in i historieböckerna – tog tredje raka VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Mutaz Essa Barshim svävade elegant hem guldet i höjdhopp på 2,37, vilket var hans tredje VM-titel i rad.

– Jag ville vinna tre gånger i rad och göra något för historieböckerna, säger Qatarhopparen till SVT Sport.

Han höll finalen i ett järngrepp och var högt över hela vägen till segerhöjden 2,37. Han stod sedan över 2,39 och försökte på mästerskapsrekordhöjden 2,42 utan att lyckas. Barshim är förste höjdhoppare att vinna tre VM-titlar, dessutom i rad.

– Jag är så lycklig och det var mitt mål. Det var svårt att hitta motivationen och jag var tvungen att hitta något som stimulerade hungern i mig. Det är inte likadant efter Tokyo (och OS-guldet). Jag känner mig tom och när jag tävlade i Diamond League hade jag knappt tränat alls och så vill jag inte ha det, berättar Barshim om de problem han tampats med fram till VM i Oregon.

Friidrotts-VM

– Till VM var jag tvungen att försöka hitta något och jag ville vinna tre gånger i rad och göra något för historieböckerna. Det var det som motiverade mig och jag är så glad över att det blev så, säger han.

Brons med en resväska

Du hoppade verkligen fantastiskt i kväll?

– Det handlar om att analysera hoppen. Jag tittar på dem tusen gånger. När jag hoppar höjdhopp gör jag det verkligen. När jag inte hoppar höjdhopp tänker jag hela tiden på hur jag ska bli bättre. Det är så jag skapar kvaliteten, säger Barshim.

Tvåa blev sydkoreanen Sanghyeok Woo på 2,35. Han rev sedan en gång på 2,37 och sparade två hopp till 2,39 och rev där också. Trean Andriy Protsenko kommer från krigets Ukraina. Han klarade 2,33 och försöker få vardagen att gå ihop.

– Mitt främsta mål är att hitta någonstans att bo med min familj i Europa för att förbereda mig för EM och Diamond League. Det är en svår situation och jag fick lämna allt i Ukraina och har bara rest med en resväska, säger Protsenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet