Foto: SVT/Bildbyrån

Svensk kollaps i EM-avslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelade för hedern och att nå spel och femte plats i hemma-EM. Det såg bra ut mot Tyskland. I 20 minuter. Sen kom kollapsen. EM-avslutningen blev ett fiasko, liksom hela turneringen. Det blev förlust med 22-28. ”Det var bedrövligt det jag såg, jag orkade inte titta på eländet på slutet” säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Sverige öppnade piggt och ledde med 9-7 efter 20 minuter. Sen kom raset. Inte ett enda mål framåt på 16 minuter, under samma tid gjorde Tyskland nio. 9-7 blev till 9-16.                      

– Vi gör några byten som inte bli lyckosamma. Vi har problem i anfallsspelet hela första halvlek och i den perioden straffas vi hårt. Vi ville mycket men det är möjligt att vi inte orkade gå in i det fullt ut. Det var tomt i tanken, säger förbundskapten Henrik Signell till TV3.                 

Sveriges etablerade stjärnor Isabelle Gulldén och Nathalie Hagman var direkt dåliga. Antalet borttappade bollar och så kallade tekniska fel var alldeles för många.

– Det är en riktigt dålig insats idag. Vi passar bort extremt mycket bollar, jag gör väldigt konstiga fel idag, det är bedrövligt, säger en bedrövad Isabelle Gulldén till TV3.

”Det gör mig jäkligt besviken”

Efter raset lyfte Sveriges reserver laget några nivåer och avslutningen av matchen var målmässigt jämn. Men känslan av fiasko och uppgivenhet nådde varenda stol i Scandinavium.

EM blev inte alls vad Sverige hade hoppats på. Man vann premiären mot Spanien. Därefter blev det en oavgjord och fyra förluster.

– Att inte hedern är större än så här när man spelar inför hemmapubliken gör mig jäkligt besviken, det var skämskudde efter det här totalhaveriet säger Magnus Grahn och efterlyser stjärnorna som inte tog större ansvar.

Med facit i hand saknade han också Linnea Torstenson, som var med och vann Champions League i våras men som petades ur truppen.

– Hon saknades, speciellt när det var så många skador vilket gjorde att det var svårt att spela ihop laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.