Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den svenska bjudningen och Finlands avgörande i spelaren ovan Foto: Viaplay

Finland sänkte Sverige i straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Svenska folket hade längtat efter att se NHL-stjärnorna i den blågula dressen.

Det skulle man få i Sveriges VM-genrep mot Finland – men då blev det i stället en strafförlust.

Det var dags för VM-genrep mot Finland och flera NHL-spelare hade anslutit till truppen och skulle börja spela ihop sig.

Nu skulle svenskarna äntligen få se delar av superlaget med spelare som Rasmus Dahlin, Jonas Brodin och Lucas Raymond. När spelare av den kalibern står på isen skruvas också tempot märkbart upp.

Men det hjälpte föga då Finland besegrade Sverige efter straffar (4-3). De finska lejonen må ha färre stjärnor men kompenserar – som nästan alltid – med ett imponerande kollektiv.

Eemeli Suomi inledde målskyttet för Finland via en styrning men Sverige ville inte vara sämre när Max Friberg gjorde likadant på ett skott från Rasmus Dahlin.

Dahlin med vacker straff

Sen skulle bjudningarna komma. Samuel Ersson släppte, visserligen skymd, en puck mellan benen och Sverige fick jaga igen. Unge Felix Unge Sörum kvitterade för Sverige via en styrning men sen kom nästa.

En pressad Lukas Bengtsson skickade en puck rakt in i slottet till finländske Patrik Puistola som läckert fintade bort Ersson för 3-2.

Matchen fick till slut avgöras på straffar efter Jesper Frödens kvittering i power play.

Väl där var Dahlins straff av det vackrare slaget, men Finland gjorde mål på tre av sina straffar och får åka hem med en vinst i bagaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Rasmus Dahlin lurar Finlands målvakt. Foto: Viaplay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.