Meghan Duggan, kapten i USA. Foto: Bildbyrån

Här är USA-damernas nya avtal

Uppdaterad
Publicerad

Under natten lyckades det amerikanska laget komma överens med det amerikanska ishockeyförbundet om ett avtal.

Enligt TSN och The Hockey News sträcker sig avtalet  över fyra år och innefattar olika löner och bonusar.

Avtalet innebär att alla spelare i VM-truppen är garanterade 2 000 dollar i månaden och kan tjäna upp till 71 000 dollar (motsvarar ca 623 000 kronor) per år när det inte är OS, men spelarna kan tjäna betydligt mer om de gör bra ifrån sig i turneringen.

Under OS-år kan de få en bonus på upp till 325 000 kronor per spelare och därmed tjäna upp mot sjusiffriga summor om de når ett OS-guld.

Ishockey-VM

I det gamla avtalet var lönen på 79 000–210 000 kronor under icke-OS-år, beroende på hur mycket erfarenhet en spelare hade. Det är en ökning med 413 000 kronor om spelaren hade tidigare maxbelopp.

– Vi stod upp för något vi tycker är rätt. Jag är stolt över mina lagkamrater och kan inte tacka alla som har stått bakom oss tillräckligt, sade lagkaptenen Meghan Duggan.

Skakar om världen

Det här är bra nyheter för hockeyvärlden och kan komma att påverka de svenska damernas avtal, tror Maria Rooth som är SVT Sports hockeyexpert.

– Någonstans har man ju plockat upp vad som har hänt. Men någon måste ta den kampen, det kommer inte komma av sig själv att någon säger att nu måste vi ge tjejerna mer pengar. Man borde skapa ett spelarråd och ta upp det, säger Maria Rooth.

Amerikanskorna har suttit i en bra sits, då de är regerande världsmästare och haft mycket stöd.

– Ibland är det någon annan som måste ta kampen. De amerikanska damerna fick stöd av senatorer och manliga hockeyspelare från NHL som spelar i USA:s landslag. Jag tror svenskorna behöver den hjälpen för att få bättre avtal även i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet