Tusentals göteborgare firar Frölundas guldhjältar. Foto: SVT

Så ska guldhjältarna firas på Götaplatsen

Uppdaterad
Publicerad

I femte finalmatchen tog Frölunda igår hem bucklan till Göteborg. Efter en bortaseger mot Skellefteå med 5-3 tog laget sitt första SM-guld på elva år. Under måndagskvällen firades laget på Götaplatsen i Göteborg och SVT sände direkt på webben.

Ända sedan slutsignalen på söndagen har fansen firat: med traditionellt bad i Poseidon på Götaplatsen och, efter att spelarna landat på Landvetter sent igår kväll, på en nattklubb i centrala Göteborg.

Joel Lundqvist hyllas av brorsan

Under måndagen fortsatte firandet på Götaplatsen. Festligheterna drog igång vid 17.30 och en halvtimme senare lämnade laget Scandinavium för att med buss ta sig till Poseidon och möta folkets jubel.

Konferencier på scenen var Lasse Kronér, som läste högt ur det sms som han fått från brodern till Frölundas lagkapten, nämligen Henrik Lundqvist. Lundqvist hyllade sin bror Joel och lagets insats. Även fansen hyllades, till den stora publikens stora förtjusning, och hela Götaplatsen fylldes av applåder och jubel.

Kunde räkna med trafikstörningar

Det här är Frölunda Indians fjärde SM-guld sedan Västra Frölunda IF startade en ishockeysektion på 1940-talet. Första guldet bärgades 1965. Sedan dröjde det nästan 40 år innan laget gjorde det igen. Såväl 2003 och 2005 firades SM-guld på Götaplatsen.

2005 kom omkring 50.000 personer till Götaplatsen för att fira laget. Polisen hade förberett sig för att hantera alla de människor som kom under måndagskvällen.

– Man kan helt klart räkna med trafikstörningar kring Götaplatsen och ner till Berzeliigatan, sa Niklas Eriksson, som är kommissarie hos polisen i Storgöteborg, inför firandet.

De samarbetade med trafikkontoret och räddningstjänsten för att få firandet att förlöpa så smidigt som möjligt.

– De som kommer, de kommer, sa Niklas Eriksson och skrattar. Det får vi försöka hantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.