Lettlands forward Juris Stals ligger ner efter en smäll av Finlands back Jere Karalahti under VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Oroande studie: Hjärnskakningar läker långsammare

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnskakningar inom idrott och framför allt ishockeyn är ett stort problem. Nu kommer en ny svensk studie som visar att hjärnskakningarna läker långsammare än vad man tidigare har trott.

En ny studie som Sahlgrenska akademin i Göteborg presenterar i dag visar att hjärnskakningar läker långsammare än vad man tidigare trott.

Förklaring: Gamla skadan inte läkt

Testerna har genomförts genom analyser av ryggmärgsvätska på idrottare som har drabbats av hjärnskakningar.

– Tidigare har man känt till att det finns en ökad risk att få fler hjärnskakningar om man haft en tidigare. Enligt vår forskning skulle förklaringen kunna vara att den gamla skadan inte läkt ut, säger forskaren Sanna Neselius till Aftonbladet.

Hjärnskakningar är ett stort problem inom ishockeyn och den normala frånvaroperioden ligger på runt 7-10 dagar. Men studien visar att det kan ta mer än fyra månader för hjärnskakningar att läka.

Någon som är kritisk till ishockeyns förhållningssätt till hjärnskakningarna är Luleås läkare Yelverton Tegner som har fört statistik över hjärnskakningar inom sporten – och sett att antalet har ökat.

”Läkare och idrottare för nonchalanta”

– Både idrottare och läkare har varit alldeles för nonchalanta inför den här ­typen av skador. Ibland får de s­pela fast de har symptom, bara för att de inte vill m­issa en viktig match, säger Tegner till Aftonbladet.

Tegner vill se hårdare krav gällande när en aktiv ska få återvända till spel.

– Boxningen är ett bra exempel. Där har de ett regelverk som säger att du är automatiskt avstängd i en månad från det att du drabbats av en hjärnskakning. Sedan måste du få klartecken av läkare innan du börjar tävla igen. I övrig idrott finns bara rekommendationer. Det är läge för alla inblandade att skärpa sig, säger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.