• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hockeyallsvenska toppklubbar rasar mot SHL-fallskärm

Uppdaterad
Publicerad

Nyuppflyttade Djurgården får betala hela SHL-fallskärmen på sex miljoner kronor till degraderade AIK. Nu rasar de allsvenska konkurrenterna mot att det blir svårare att etablera sig i högsta serien. –Det är dubbelmoral, säger Malmös sportchef och vd Patrik Sylvegård till SVT Sport.

Fansen är missnöjda och Djurgården har försökt få SHL att ändra sig. Men det blir ändå stockholmsklubben som får betala väska, tyg och packning i ärkerivalen AIK:s fallskärm efter fallet ut ur SHL. Tanken med den är att laget som åker ur ska landa lite mjukare ekonomiskt.

Men AIK:s allsvenska konkurrenter är långt ifrån nöjda med systemet.

SHL

– De ska slå ut det på alla SHL-lag. De vill ha upp Djurgården och Malmö, men så tänker det att så mycket ska de inte få. Då ska de kväva klubben istället. Jag tycker det är dubbelmoral, säger Patrik Sylvegård.

”Känns orättvist”

Han får medhåll av kvalseriekollegan Västerås.

– Det känns orättvist. Det är ett handikapp nog att få reda på runt 10 april att du ska spela SHL nästa år, och så får du sju miljoner mindre. Det är inte rättvist. Jag tycker inte att klubben som är på väg ska betala, säger klubbchefen Anders Eklund.

Vad skulle ni göra om ni fick sju miljoner?

-Då skulle man vässa till spelartruppen. Det är klart att 75 % skulle läggas på löner och 25 % på organisationer, säger han.

Ifjol degraderades Rögle och de om några vet vad en omställning till allsvenskan innebär.

– Det är väldigt smärtsamt. Jag kan förstå grunden och idén bakom, men det ska vara ett solidariskt ansvar för samtliga SHL-lag att dela på ersättningen. Sju miljoner är väldigt mycket pengar. Går vissa delar till spelartruppen är det klart att konkurrenssituationen förbättras, säger klubbdirektören Magnus Blomsterberg.

Mycket på spel nästa säsong

Nästa säsong står extra mycket på spel. Då går de tre första lagen i Kvalserien upp i SHL, ligan utökas och själva kvalserien skrotas. Efter utökningsåret blir det svårare att ta klivet upp. Malmös Patrik Sylvegård är oroad över utvecklingen.

– De starka lagen blir starkare och de svagare blir ännu svagare. Man kommer efter och det blir svårare och svårare att etablera sig. Titta på Växjö, det tar tid.  De som vinner SM-guld kanske borde betala. Kanske ett fördelningssystem där de som vinner får betala lite mer, säger han.

SHL kommenterar fallskärmsavtalet under torsdagskvällen.

”Mot bakgrund bl.a. i vad intjäningen i SHL avser och den eftersläpning av intäkter som finns, samt att klubbar som kommer upp i SHL har kostnader utifrån en verksamhet i HockeyAllsvenskan, har en omfördelningsmodell enligt det beslut som fattats bedömts som mest rättvist ur flera aspekter.”

Hela svaret från SHL

”För att skapa en tryggare omställning för klubbar som berörs av upp- och/eller nedflyttning ur SHL har SHL:s styrelse, tillika ägare, tidigare fattat ett enhälligt beslut om fördelningen av berörda klubbars ersättning från SHL AB.

Beslutet innebär att den klubb som spelat i SHL, och som flyttas ned till HockeyAllsvenskan, erhåller 25 %, dock max 6 m.kr, av den totala ekonomiska ersättningen från SHL och den klubb som går upp i SHL erhåller 75 %. Fördelningen gäller första säsongen.

En degradering i systemet från SHL till HockeyAllsvenskan innebär inte bara allvarliga konsekvenser för den sportsliga organisationen. Många av SHL-klubbarna är idag medelstora företag, med ansvar för ett betydande antal anställda, som är helt beroende av klubbens verksamhet. Leksands IF, Djurgården Hockey och Timrå IK är bara några av de tidigare fall där den ekonomiska omställningen fått nästintill ödesdigra konsekvenser för föreningen och dess verksamhet. Något som också lett till konsekvenser lokalt på orten och i regionen. De ekonomiska konsekvenserna får direkt påverkan på den sportsliga verksamhet som bedrivs inom föreningarna.

Frågan om att finna en lösning som skapar en viss trygghet för berörda klubbar vid nedflyttning från högsta ligan har diskuterats under flera år och har även drivits av tidigare ägare, som till exempel Timrå IK och Djurgården Hockey.

Beslutet är fattat efter att ha analyserat och utvärderat konsekvenserna för klubbar som gått igenom dessa förändringar. Den ekonomiska ersättningen är till för att klara omställningen. Syftet med beslutet är att skapa ett långsiktigt och hållbart ansvarstagande för klubbarnas organisation och ekonomi. Styrelsen har övervägt olika modeller för hur den ekonomiska omfördelningen ska göras. Mot bakgrund bl.a. i vad intjäningen i SHL avser och den eftersläpning av intäkter som finns, samt att klubbar som kommer upp i SHL har kostnader utifrån en verksamhet i HockeyAllsvenskan, har en omfördelningsmodell enligt det beslut som fattats bedömts som mest rättvist ur flera aspekter.

Kraven på de klubbar som spelar i SHL kommer att öka i enlighet med de kriterier som måste uppfyllas för att erhålla elitlicens. För SHL är detta ett sätt att ta ansvar för att det finns ekonomiska förutsättningar för en fortsatt hög nivå på den sportsliga verksamheten i landets elitföreningar.” Källa: shl.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet