Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Pudas kände med Erik Forssell under turbulensen i Skellefteå. Foto: SVT/Bildbyrån

Skellefteås Jonathan Pudas om KHL-affären: ”Man kände med sportchefen”

Uppdaterad
Publicerad

För ett par veckor sedan värvade Skellefteå forwarden Kenny Agostino rakt från den ryska ligan KHL. Det väckte stor uppståndelse och slutade snabbt med ett brutet kontrakt. Jonathan Pudas berättar om sina känslor kring turbulensen.

– Man kände med sportchefen, säger han till SVT Sport.

Det var den 21 augusti som Kenny Agostino gick från KHL-klubben Torpedo Nizjnij Novgorod till Skellefteå. Han blev den första värvningen från KHL till SHL sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Skellefteås general manager Erik Forssell försvarade värvningen med att han inte hade skrivit på något kontrakt efter krigsutbrottet.

– Tidpunkten för kontraktsförlängningen är en grundförutsättning. Vi vet att det funnits en önskan hos honom att hitta en ny klubb, sade han då.

”Det är grymma människor”

Reaktionerna blev starka och efter att Aftonbladet avslöjat att Agostino redan tidigare hade möjlighet att gå till Växjö, men valde att stanna i Ryssland, så bröt Skellefteå kontraktet.

Skellefteås backstjärna Jonathan Pudas berättar att han led med Forssell och de andra i ledningen under de turbulenta dagarna.

– Jag tycker inte att vi spelare påverkades så mycket, men det är såklart tråkigt när det blir de rubrikerna. Det är mer att man kände med sportchefen. Det är grymma människor som hamnar i skottgluggen. Jag tycker att vi som förening har stått ganska starka genom det.

Vad tycker du om sakfrågan med att ta in spelare från KHL?

– Jag tycker att det i grund och botten är stor skillnad på om man skrev på före eller efter kriget. Sedan vet man inte alla delar i historien, så jag är lite passiv då jag uttalar mig.

Modo blev erbjudna spelaren

Modos sportchef Henrik Gradin blev erbjuden Agostino men där valde klubben att tacka nej.

– Jag förstår det som har hänt och jag förstår att de tittade på det eftersom de fakta de fick på bordet var att han försökte ta sig därifrån. Jag förstår att vi i Sverige inte tar in spelare från KHL. Sedan tycker jag att det är olika förutsättningar – om spelaren var där när kriget började och försöker ta sig ur det kan jag tycka att det är en annan femma, säger han och fortsätter:

– Vi tar inte in någon från KHL, men hur andra gör lägger jag ingen vikt vid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.