Änkan: Jag är chockad

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kort tids sjukdom har den

ryske hockeylegendaren Vladimir Krutov

dött. Han blev bara 52 år.

I helgen insjuknade Krutov hastigt och fördes till sjukhus i Chimk, men hans tillstånd var så kritiskt att han flyttades till Moskva.

-Jag är chockad. Jag hälsade på honom på sjukhuset i morse. När jag kom hem igen fick jag samtalet om att han avlidit, säger änkan Nina till Reuters.

Krutov ingick i den legendariska sovjetiska superfemman med Igor Larionov, Sergej Makarov, Vjatjeslav Fetisov och Aleksej Kasatonov.

Anders ”Masken” Carlsson blev världs-mästare med Tre Kronor i Wien 1987 när Vladimir Krutov gjorde nödvändiga 1-1 för Sovjet mot Tjeckoslovakien, en match som ryssarna vann med 2-1.

-Det är enormt tragiskt att han gått bort, säger Masken till SVT Sport. Han blev även personlig vän med Krutov och övriga i superfemman.

-När jag senare besökte dem i Ryssland och frågade vem som var bäst ropade de Krutov i kör, minns Masken.

-Krutov var överlägsen sin generation och åkte i åttor runt oss andra, säger Masken som senare i år fyller 52 och således är årsbarn med Krutov.

Krutov vann två OS, sex VM-guld och spelade sin sista tid i Jämtland med Östersund och Brunflo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.