Joshi Helgesson med SM-bucklan. Foto: Bildbyrån

SM-guld och svenskt rekord av Helgesson

Uppdaterad
Publicerad

Svenska mästarna i konståkning är korade i Helsingborg. Joshi Helgesson, Tibro, tog sitt andra SM-guld och satte även svenskt rekord.

Det tidigare svenska rekordet, 169,07, satte Joshi Helgesson vid EM i januari i år. Det nya rekordet lyder 174,52 efter att ha nått 62,42 i kortprogrammet (även det svenskt rekord). I det långa programmet åkte den svenska konståkningsettan ihop 112,10 poäng.

– Jag klarade många av de hopp som jag tränat mycket på under säsongen. Jag hade två missar i början men jag slutade väldigt starkt och fick med mig många saker som var bra, säger Helgesson till SVT Sport.

Ja du hade en liten miss när du gick ner i isen, vad hände?

– Jag snubblade lite innan och fick inte riktigt med mig farten så tror det berodde på det.

Tre damplatser till EM

Isabelle Olsson, Mörrum, var silvermedaljör med totalpoängen 147,98. Bronset tog Matilda Algotsson, Solna, med 144,48.

Sverige har tre damplatser på EM. Algotsson hoppas på att få åka.

– Jag vet ju inte nu om jag får åka men får jag åka nu skulle det mest vara för att få erfarenhet, men det skulle vara jättekul. Jag skulle se jättemycket fram emot det om det blev EM, säger hon till SVT Sport.

”Bara hem och fortsätta träna”

Joshi Helgesson blev svensk mästare även 2012/13 samt kom på andraplats i SM efter sin storasyster Viktoria Helgesson 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2013/14 och 2014/15.

Nästa stora mål för konståkerskan är EM, som avgörs i Bratislava, Slovakien i slutet av januari.

– Jag provade lite nya saker i dag, bytte lite ordning på hoppen, som jag tycker fungerade bra och det tar jag med mig. Jag har lite till att träna på, jag hade två missar i dag som jag vet att jag kan egentligen men det är bara hem och fortsätta träna och göra så bra jag kan.

SM-guldet på herrsidan gick till Ondrej Spiegl, Eskilstuna, med totalpoängen 194,75. Silvret gick till Illya Solomin, Solna, med 157,52 och bronset till Trevor Bergqvist, Lerum, med 156,68.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.