Eric Rosjö var besviken på prischecken efter sin seger i Bruksvallarna. Foto: Bildbyrån

Åkarnas besvikelse i Bruksvallarna: ”Skrattretande”

Uppdaterad
Publicerad

Eric Rosjö gjorde ett superlopp när han slog alla a-landslagsåkare i den nationella längdpremiären i Bruksvallarna.

Prischecken? 1 500 kronor.

– Någonstans blir det lite skrattretande, säger han till SVT Sport.

Den nationella längdpremiären pågår i Bruksvallarna, förra året var det Gällivare som var värd. Då låg prispengarna för en seger på 6 000 kronor. I år är det 1 500 kronor.

– Summan man fick i dag kommer man inte långt med när man ska betala hyran, säger lördagens herrsegrare Eric Rosjö till SVT Sport.

– Man vet hur många som kollar på premiären på tv, så man tycker att sponsorer kan gå in mer.

OS-åkarens ilska: ”Lever på existensminimum”

Anton Persson, som åkte OS i vintras, kom tvåa i lördagens tiokilometerslopp, ett bra resultat för honom som resulterade i 1 000 kronor i prispengar.

– Alla jag pratar med är irriterade. Vi åker omkring på Vinterstudions bästa sändningstid, klubbarna lägger säkert 50 000 kronor på den här helgen och på prisutdelningen tvingas vi täcka över våra egna sponsorer med arrangörens sponsorer, säger Persson till SVT Sport.

Hur känns det när summorna är så låga?

– Jag har det bra med stöd från förbundet i A-laget just nu, men för en åkare som Rosjö som typ lever på existensminimnum och lägger hela sitt liv i det här, måste det kännas som ett hån för, att inte ens kunna betala resan hit med att segra i ett av säsongen viktigaste lopp, säger Persson.

Efter skatt: ”Blir inget kvar”

När en åkare får en prischeck ska den samtidigt få faktureringsuppgifter till arrangerande klubb, och därefter fakturera den summan man tilldelats för placeringen. Därefter betalar man även skatt på summan, som gör den faktiska prissumman än lägre.

– Det blir inte en bättre situation för oss som försöker leva på sporten, efter man fakturerar blir det inget kvar. Det blir att man skämtar om det bland åkarna, man skrattar åt det och rycker på axlarna.

Tävlingsledarens svar

Bruksvallarnas assisterande tävlingsledare, Magnus Myhr, om åkarnas kritik:

– Tyvärr så är det en sport som har ganska låga prispengar och det är väl något som förbundet jobbat på, vad vet jag. Den här tävlingen har väl aldrig varit ett fokus att driva tävlande för prispengarna skulle, sedan förstår jag att det är viktigt för den enskilda åkarna, säger han och fortsätter:

– Vi få ta till oss av det här, så får vi göra något av det framåt.

KLIPP: Rosjö om vadet efter segern: ”Hemsk upplevelse”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eric Rosjö (höger) vann herrarnas 10 km – efter vadet med Anton Persson. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.