Linn Svahn utmanar gärna Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Linn Svahn: Ge mig Johaug på sistasträckan

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn besegrade omöjliga Therese Johaug på 10 km  i Falun och vann dagen efter sprinten som vanligt. Självförtroendet fullkomligt kokar i svenskan efter succén i Falun.

– Vet du vad, ge mig Therese Johaug. Jag hoppas att få möta henne på den siste etappen i VM-stafetten, säger Linn Svahn till Dagbladet.

Svahn räds inte Johaug. Precis som Stina Nilsson visade på VM i Seefeld så tror Svahn att hon har en bra chans.

–  Det hade varit en ära att möta Therese på en slutsträcka och få till en duell mot den kvinnliga giganten i längdåkning. Att få möta henne skulle vara en riktig ära, särskilt om jag kunde slå henne. Det hade varit coolt.

Svahn tror inte på något sätt att Johaugs tid som skiddrottning är över.

– Att Falun-helgen visar att det är möjligt att slå Therese är inspirerande. Men jag tror inte att vi ser ett tronbyte bara för att Therese besegrades i Falun. Johaug är fortfarande giganten inom skidåkning och kommer troligen att vara det ett tag till, säger Svahn till  den norska tidningen.

Vunnit mer än Johaug  – i procent

Men faktum är att Svahn redan har passerat Johaug på ett sätt. Hon har en högre segerprocent på individuella världscupstarter än norskan, visar en genomgång Dagladet gjort.

Svahn har vunnit 33 procent av de lopp hon ställt upp i medan samma siffra för Johaug är 31 procent. Det kan jämföras med till exempel Marit Björgens 37 procent.  På herrsidan hittar vi en annan Svan, nämligen Gunde Svan som vann 43 procent av de lopp han ställde upp i. Johannes Höstflot Kläbo är uppe i samma siffra.

Johaug vill inte

Segerrik och full av adrenalin men det blir troligen ingen fajt mot Johaug på VM ändå. Redan efter förlusten mot Stina Nilsson i Seefeld så sa Johaug bestämt att hon aldrig mer ville köra slutsträckan på ett VM.

– Jag kommer aldrig vilja gå sistasträckan igen, sa Johaug med bestämdhet då och hon har inte ändrat sig.

Det lutar mer åt att Svahn, om hon får gå Sveriges slutsträcka, kommer att få möta Heidi Weng eller Marie Fossesholm.

KLIPP: Ny sprintseger för Linn Svahn – bäst i Falun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.