Lauryn Williams och Greg Rutherford har uttryckt sitt missnöje. Foto: Bildbyrån

”Ryggradslöst av IOK”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén meddelade under gårdagen att ryska idrottare får delta vid OS i Rio. Nu reagerar flera idrottare över beslutet. ”Ett ryggradslöst beslut för att framstå som god på båda sidor”, säger längdhopparen Greg Rutherford.

Antidopningsbyrån Wada rekommenderade att samtliga idrottare från Ryssland skulle stoppas från OS i Rio. Men under söndagen lät Internationella olympiska kommittén, IOK, meddela att man tillåter ryskt OS-deltagande.

– Ett ryggradslöst beslut för att framstå som god på båda sidor. Det är ett beslut utan styrka att våga agera och bryta en vänskap, säger den brittiske längdhopparen Greg Rutherford till The Guradian.

OS i Rio de Janeiro 2016

IOK lägger i stället över ansvaret på de 28 olika idrottsförbunden.

– Jag hade nästan blivit gladare om beslutet hade varit ett agerande på något sätt. Men nej, vad vi har nu är en rörig gråzon som inte hjälper någon, säger han Rutherford.

Rutherford får medhåll

Den 29-årige VM- och OS-guldmedaljören är inte den enda att kritisera IOK:s beslut.

”Besvikelse, det här skickar inte ut ett budskap tydligt nog att dopning inte är acceptabelt”, skriver långdistanslöparen Jo Pavey på Twitter.

Jopavey

”IOK är värdelösa. Vad exakt måste ett land göra för att få ett generellt förbud?”, twittrar Katharine Merry, OS-bronsmedaljör på 400 meter.

Merry

Även den amerikanska sprintern Lauryn Williams anser att IOK borde fattat ett annat beslut.

– Jag tycker inte att det är okej att skjuta över ansvaret, säger Williams enligt The New York Times.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet