Foto: Bildbyrån och SVT Bild

Krönika: ”Sjöströms dilemma: Hon är för bra”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s simreporter Staffan Lindeborg ser tillbaka på Sarah Sjöströms fantastiska karriär – och framåt, mot nya världsrekord och medaljer.

När Sarah Sjöström vann sitt första EM-guld i simning för åtta år sedan var det en sensation. När hon året därpå – 15 år  gammal – vann sitt första VM-guld var vi alla smått chockade. Men när hon nu vann sitt första OS-guld var det faktiskt väntat -  om än naturligtvis otroligt imponerande.

Det är långt ifrån alla som klarar av att leva upp till ett stort favoritskap. Och det är ytterst få som – i en stor mästerskapsfinal – förmår att göra det på ett nytt världsrekord.

OS i Rio de Janeiro 2016

Dessutom: när Sarah vann OS-finalen på 100 meter fjärilsim i Rio så utklassade hon resten av världseliten. Hon var lika överlägsen som Phelps var när han vann 200 meter medley några dagar senare.

Phelps är världens bäste simmare genom tiderna. Sarah är Sveriges.

Det är ingen tillfällighet att Sarah vinner sitt första guld i samma olympiska spel som Therese Alshammar avslutar sin fantastiska karriär, med sitt sjätte OS-deltagande.

När Alshammar lämnade Sydney för 16 år sedan med två individuella OS-silver i frisim var hon 23 år. När Phelps totaldominerade i Peking år 2008 var han 23 år.

Sarah firar sin 23-årsdag i dagarna.

Om Sarahs olympiska karriär blir lika lång som Tessans så simmar Sarah OS även år 2028!

Det finns många likheter när det gäller Sjöströms och Alshammars karriärer. Bådas framgångar har framför allt  kommit i två simsätt – fjärilsim och frisim. Men det finns en stor skillnad som jag anser har varit till Sarahs fördel och som bidragit till att Sarah nu är Sveriges bästa simmerska genom tiderna. Kontinuiteten på tränarsidan.

Therese har haft många olika tränare under sin 23 år långa landslagskarriär. Hon har tränat i USA, i Tyskland och i England innan Johan Wallberg, sedan flera år också hennes sambo, tog över ansvaret och tryggheten infann sig.

Sarah har haft en och samma tränare sedan hon debuterade i landslaget 14 år gammal – Carl Jenner. Hans betydelse för Sarahs fantastiska utveckling kan inte överskattas.Jenner är kunnig. Han är klok. Och på något märkligt sätt har han framgångsrikt motiverat och inspirerat Sarah under alla de tiotusentals timmar som de tillbringat tillsammans. Det är klart att Sarah under många år nu känt av utomståendes press och förväntningar, men Carl har lyckats avdramatisera det hela.

Planeringen och ”matchningen” inför de stora mästerskapen har varit omväxlande. Ibland har team Sjöström/Jenner satsat på 200 m frisim – den distans som Sarah hyser en hatkärlek till. Ibland har de på förhand valt att inte simma den distansen.

Sarahs dilemma är att hon är så bra på så många distanserNär det blir för många lopp så får hon i slutet av mästerskapen ofta ”betala priset”. Det såg vi nu också i Rio när hon inte lyckades ta sig till finalen på sprintdistansen 50 m frisim. De många loppen på 200 m frisim – tre individuellt och två i lagkappen – bryter till slut ner kroppens resurser.

Sarah Sjöström lämnar nu Rio och sitt tredje OS efter 16 tävlingslopp med tre OS medaljer som facit – ett guld, ett silver och ett brons. Duellen med amerikanskan Ledecky i 200-metersfinalen var fantastisk och det var till slut bara tiondelar som skiljde. Jag tycker att Sarah kan värdera den silvermedaljen nästan lika högt som guldet på 100 meter fjärilsim!

Sarahs utveckling sedan den sensationella segern i Eindhoven för åtta år sedan är enorm.Tonårstjejen har mognat snabbt och klarat av både framgångar och motgångar på ett bra sätt. Hon är positiv, nästan alltid glad, otroligt disciplinerad och framför allt älskar hon att tävla. Hon har den unika förmågan att kunna simma snabbt även när det inte är stora mästerskap. Och ofta med segertider som överraskar inte bara omgivningen utan även Sarah själv. Världsrekordloppet på 50 meter fjärilsim för två år sedan i Borås är bara ett exempel.

I Rio lyckades Sarah göra det Therese Alshammar misslyckades med i Sydney för 16 år sedan. Tessan vann också tre medaljer (varav två individuella silvermedaljer) men hon blev aldrig olympisk mästarinna. En simepok är nu slut men Sarahs kommer att fortsätta – förhoppningsvis i många år till. Carl Jenner brukar ofta säga att det finns fler detaljer att förbättra i hennes simteknik och jag tror att Sarah kommer att fortsätta att överraska oss.  Med fler världsrekord. Med fler segrar. Och med fler OS-guld!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet