OS-arbetare misshandlades med järnspett

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för OS  i Sotji – något som för de flesta förknippas med glädje, men för många andra är det lika med maktmissbruk och korruption. Speciellt de tusentals gästarbetare som byggt upp arenorna men inte fått betalt. Uppdrag Granskning har besökt Sotji och mött utnyttjade och misshandlade arbetare.

Ja, det är ingen upplyftande bild  av Ryssland och Sotji,  som möter det team från Uppdrag Granskning som besökt den ryska staden vid ett flertal tillfällen inför de kommande spelen.

De som byggt de påkostade anläggningarna i Sotji har själva tvingats bo under usla förhållanden och saknat anställningsavtal.  Förutom de faktum att tusentals av gästarbetare från centrral asien inte fått betalt visar det sig att många av dem hotats med utvisning om de bråkar och kräver sin lön.

OS i Sotji

Många har fått återvända hem utan att ha fått betalt

Memorial är den mest välkända människorättsorganisationen i Ryssland. De öppnade kontor i Sotji för 1,5 år efter att de fått uppgifter om svåra missförhållanden – inte minst om alla gästarbetare som inte fått lön.

– De blir alltså utan sina nödvändiga dokument och man kan när som helst utvisa dem. Detta utnyttjar arbetsgivaren,  och hotar dem om att ifall de klagar någonstans så kommer de att anmäla dem till migrationsmyndigheten (FMS) eller till polisen, som anhåller dem och utvisar dem, säger Semen Simonov till Uppdrag Granskning.

Men det är inte bara gästarbetare blir lurade vid OS-byggena. De bofasta kan man inte deportera  men man kan misshandla dem.

Mardiros Demirtjan bor i Sotji – arbetade som elektriker på samma bygge som  Adinajev och blev också lurad på lönen. När han klagade hämtades polis till bygget. De anklagade Mardiros för stöld av elkablar. De tog honom til polisstationen och utsattae honom för en grov misshandel. Gång på gång försökte poliserna få honom att erkänna. Till sist hämtade de ett järnspett

– De sa: nu kör vi upp spettet i ändtarmen på dig om du inte säger det vi behöver, berätter Mardiros för UG.

– Jag sa: jag vet inte, men tänker inte säga något 

– Två böjde ned mig, med en spade på huvudet så jag inte skulle se, lyfte upp min rumpa. De förde in spettet, jag gallskrek,

Så till sist skrev Mardiros på ett papper, men det var inte över utan det blev tydligt att polisen samarbetade med Mardiros arbetsgivare och han tvingades även att avstå sina lönekrav för att anmälan skulle tas tillbaka

Fallet Demirtjan har väckt uppmärksamhet i Ryssland. Parlamentsledamoten Dimitri Gudkov är en av dem som engagerat sig

– Jag bestämde mig för att blanda mig i den här händelsen därför att om vi ignorerar sådana händelser så kan något liknande hända med vem som helst i vårt land. Jag blir fruktansvärt arg av den här historien. Jag följer den noga, jag har vänt mig till åklagarmyndigheten flera gånger och inrikesministern. Än så länge har det varit förgäves men droppen urholkar stenen och jag tror att vi till slut kommer att få rättvisa, säger Gudkov.

Nu har även IOK reagerat på arbetarnas situation i Sotji.

– Det är fruktansvärt och är ingenting som ska förekomma överhuvudtaget, säger den svenska IOK-ledamoten Gunnila Lindberg efter att ha sett UG:s program.

Hur rimmar det det här med IOK:s principer att människors värdigheter ska bevaras?

– Det rimmar inte alls.

– När vi fick redan på det har vi jobbat ihop med Human Rights Watch och omedelbart kontaktat organisationskommittéen, som har gjort en undersökning på 500 företag och 8 miljoner dollar är nu utbetalade till de som inte fått sina löner, säger Lindberg.

Men många har ju blivit deporterade. Hur kan ni veta att de får betalt?

– Ja, vi får väl hoppas att även ryska organisationskommittéen har vissa mänskliga sidor, säger Lindberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet