– Framförallt är det klubbarna själva som bär ansvaret för ordningen på matcherna, men de måste också ha stöd i lagstiftning så vi kan lagföra dem som exempelvis kastar knallskott, som vi såg i Göteborg, säger inrikesminister Anders Ygeman till SVT.
Hur mycket vinner man på om personer inte maskerar sig?
– Väldigt mycket, eftersom vi har omfattande kameror på arenorna och det blir väsentligt lättare att lagföra. Du kan också ingripa innan någonting har hänt, säger han.
Religiösa skäl eller halsduk runt munnen vid kyla är dock två exempel på undantag som ska finnas i samband med förbudet.
Den som inte följer förbudet, som föreslås träda i kraft 1 mars 2017, ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
”Hoppas det fungerar avskräckande”
På Svenska fotbollförbundet är man positiva till förslaget men juristen Anders Hübinette har inte sett lagförslaget och svarar generellt.
– Det är klart att det kanske blir fler som avhåller sig från att maskera sig och på det sättet avhåller sig från att begå andra brott när man är maskerad.
– En skillnad ett förbud skulle innebära är ju att polisen kommer att ha rätt att ingripa. Det finns ett förbud från våran sida men det är ju inget som polisen har kunnat gå in och hjälpa oss att få bort, säger Hübinette till SVT Sport.
Tror du det skulle vara bra att på en stökig match att gå in och plockar maskerade åskådare? Vad skulle hända tror du?
– Det får nog polisen göra en bedömning i varje enskilt fall om det är rimligt.
– Vi hoppas att lagen fungerar förebyggande och avskräckande för i första hand vill vi ju inte ha de här sakerna på våra arenor, säger Hübinette.
Positiv men frågande
På AIK Fotboll är man positiva till lagförslaget.
– Ja, vi tycker inte att folk ska vara maskerade på läktaren, så är det helt klart, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch till SVT Sport.
Redan idag har många arenor infört maskeringsförbud men det har inte varit ett lagbrott att maskera sig. Det enda klubben har kunnat göra är att att be supportern plocka av sig masken. De kan inte tvinga personen att lämna arenan. Djurgårdens säkerhetschef har tidigare till SVT Sport sagt att de hoppas på en lagändring. Henrik Koch på AIK är, som sagt positiv, men är inte helt säker på hur lagen kan komma att hjälpa.
– Vi får väl se. Det här är ju ett samarbete med polisen med insatser på läktaren och så vidare. Jag vet inte, jag har inte hunnit sätta mig in i det ännu, men det kommer väl eventuellt underlätta för oss. Det är väl därför vi får sådana här nya regler
– Men hur det kan underlätta, det får vi väl se. Vi får sätta oss ner med polisen och samtala om hur samarbetet ska gå till.
Risk att inget händer
Koch är osäker på om lagen verkligen kommer färändra hur det ser ut på läktaren.
– Det är ju när de kommer till arenan som vi inte släpper in dem om de är maskerade. Drar de på sig en luva inne är det svårt att göra så mycket på läktaren och det kommer säkert bli samma sak nu också.
Men kommer det inte underlätta att kunna avlägsna eller kunna gripa dem inne på läktaren med den nya lagen i ryggen?
– Ja, så är det ju och det kanske vi skulle kunna gjort i dag också men då är det som alltid när man jobbar med det här en bedömningssak. Om vi gör en insats, vad får det för konsekvenser att gå in på läktaren. En rimlighetesnivå så att säga, som vi och polisen måste ta hänsyn till.
– Gör man ett ingripande mot något som kan ge böter så kan vi få ett stort kraftigt upplopp. Det är ju så polisen jobbar. Finns det en rimlighet i det eller kan vi undvika. Där tvistar man om hur man ska jobba taktiskt på läktaren.