Foto: Scanpix

Så funkar dragkamp

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tillhör de absolut starkaste nationerna i världen i dragkamp. Efter förra årets VM i Schweiz klättrade Sverige till en andraplats på världsrankingen.

Sverige var också tillsammans med England den nation som startade det internationella förbundet TWIF, tradition och erfarenhet finns det med andra ord gott om. I nationellt sammanhang är det Björke SK från Boxholm som är den klubb som har tagit flest SM-guld. De största nationerna i dragkampsvärlden är Holland, England, Schweiz och Sydafrika.

Tid och plats:

Lördagen den 6 juli och söndagen den 7 juli vid Brottet (simstadion).

Tävlingsstart är klockan 11:00, finalerna avgörs cirka 16:00.

Grenar/discipliner:

• Lag SM: herrar, damer & mixed

• Herrklass: herrar 640 kg

• Damklass: damer 540 kg

• Mixed: fyra herrar, fyra damer 600 kg

Så fungerar dragkamp:

Varje lag består av åtta dragare och siste man eller kvinna kallas för ankare. För att vinna ett drag ska motståndarlaget dras fyra meter, därefter byter man sida och drar ett andra drag. Det finns ingen tidsgräns för ett drag. Vinner man två drag får man tre poäng, blir det 1-1 delar man på poängen. I finalsammanhang drar man ett tredje drag om ställningen blivit 1-1. Lagen drar i en serie, alla mot alla, och det är de fyra bästa i serien som går till final.

Visste du att...

...Sverige är världsmästare från VM 2012 i klasserna Damer 540 kg och mixed 600 kg.

...förra årets svenska mästare är: Herrar 640 kg, Wallby DK (Enköping). Mixed 600 kg Björke SK (Boxholm). Damer 520 kg, Stenungsund.

...alla klubbar kokar sin egen kåda (klister) som man har i händerna för grepp.

...man inte får ha något mönster på sulorna på dragskorna, men alla har en vass järnklack.

...att man inte behöver vara stor för att vara en dragare, under SM-veckan får du chansen att se dragare som väger 45-120 kilogram.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.