Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Galna avslutningen på kortbane-VM – Australien och USA delar på världsrekordet och VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt halva loppet ledde USA med nästan en sekund, och såg ut att ta ett överlägset VM-guld.

Men herrarnas 4x100 meter medley-final blev en galen rysare.

Det slutade med att USA och Australien delade guldet – och världsrekordet.

– Gud, vilket spännande lopp, säger USA:s Ryan Murphy.

USA ledde i princip hela finalen, och hade under en del av loppet ledningen med över en sekund.

Men på den avslutande frisimssträckan – som var hela VM:s sista sträcka – tog australiern Kyle Chalmers och Italiens Alessandro Miressi in in meter efter meter på amerikanen Kieran Smith.

Sida vid sida

Vid den sista vändningen var Miressi till och med förbi de båda andra, och hade fördel i guldkampen. På den sista 25-meterssträckan var trion i princip sida vid sida – och när de slog i kaklet visade TV-grafiken en röd etta och gröna världsrekordmarkeringar bredvid både den australiska och amerikanska flaggan.

Både Australien och USA hade nämligen noterats för världsrekordtiden 3.18,98 – och Italien var åtta hundradelar efter. Segertiden var 18 hundradelar snabbare än Rysslands världsrekord från 2009.

– Gud, vilket spännande lopp! När Kyle gick i mål var jag så jäkla förvirrad! Ett galet sätt att avsluta mästerskapet på, men vi har haft sjuka tävlingar över huvud taget, och att två lag får dela på guldet och rekordet är coolt, säger Ryan Murphy, som simmade förstasträckan för USA och där var fem tiondelar före Australiens Isaac Cooper.

Italienarna kan, förutom bronset, glädja sig åt att deras 3.19,06 var europeiskt rekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.