• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sarah Sjöström har haft ett lyckat 2015. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sarah Sjöström utsedd till Europas bästa

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kan hon vinna Bragdguldet – men redan på måndagen prisades simstjärnan Sarah Sjöström med en prestigefylld utmärkelse:

Tidningen Swimming World Magazine har utsett henne till årets kvinnliga simmare i Europa.

”Det var en kul och rolig överraskning”, säger Sjöström.

Det är första gången en svensk simmare får priset. Beskedet kom på måndagsmorgonen, precis innan Sjöström skulle göra sitt första träningspass i israeliska Netanya där kortbane-EM startar på onsdag.

– Jag fick reda på det via Twitter, berättar hon.

En bra start på mästerskapsveckan. Och det kan bli ännu roligare på tisdagen. Då ska årets vinnare av Bragdguldet offentliggöras.

– Jag tänker inte så mycket på det, det är ju EM man tänker på och att göra bra simningar. Men det ska bli spännande att se vem eller vilka som får det, säger hon.

Sjöström skrev svensk simhistoria när hon vann två guld, två silver och ett brons i VM i ryska Kazan i augusti. Dessutom slog hon dubbla världsrekord på 100 meter fjäril. Så många medaljer har ingen svensk tidigare vunnit på ett VM.

Mot sig har hon framför allt Zlatan Ibrahimovic och Charlotte Kalla, men också lagkamraten Jennie Johansson som tog ett skrällguld på 50 meter bröstsim.

Sjöström har tillhört huvudfavoriterna förr utan att vinna.

TT: Är det dags nu?

– Jag kommer att fortsätta simma hur som helst. Vi får se. Det är klart att det vore kul att få ett bragdguld någon gång, men blir det inte i morgon så blir det säkert någon annan gång. Det tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.