Sarah Sjöström under VM i juni. Foto: Bildbyrån

Sjöströms EM-plan: ”Väldigt tufft att ladda om”

Uppdaterad
Publicerad

VM i juni och EM bara 1,5 månad senare.

Då väljer Sarah Sjöström att stryka de längre distanserna.

– Det är väldigt tufft att ladda om, säger Sjöström till SVT Sport.

Den 25 juni avslutades sim-VM i Budapest och för Sarah Sjöström blev mästerskapet en succé. 28-åringen tog två guld och ett silver på tre individuella starter.

Redan i mitten på augusti är det dags för nästa stora mästerskap: EM i Rom.

– Tufft. Man kör aldrig mästerskap så här tätt inpå. Det är väldigt tufft att ladda om, absolut, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Med anledning av det tajta schemat har Sjöström valt att enbart ställa upp på 50 meter fritt och 50 meter fjäril, och avstår därmed de längre distanserna.

– Med tanke på träningen jag gör inför 100 och inför 50 så känns det som att jag kan bibehålla formen mycket bättre inför 50 än inför 100. Så det känns skönt att ha kommit till ro och veta att det bara är två 50 meterslopp som ska göras.

Tror inte corona påverkat

Direkt efter VM testade Sjöström positivt för corona. Hon hade lindriga symptom och var tillbaka i träning efter en vecka.

– Tanken efter VM var att jag skulle träna i två-tre dagar och sedan ta fem dagar ledigt för att ladda om. Så jag blev egentligen sjuk i rätt tajming. Jag tror jag missade två planerade träningspass den veckan. Men det är tråkigt att vara sjuk när man är ledig så klart. 

Tror du att coronasjukdomen påverkar EM?

– Jag har inte gjort några specifika tester för att kolla om det har påverkat men jag tror inte det. Jag lutar på min känsla just nu och det känns som att allt går som planerat.

Trots coronasjukdom och kort vila har Sjöström en bra känsla inför EM som börjar 11 augusti.

– Jag har kört världscup och International Swimming League de senaste åren och är ganska van att ladda om. Just nu känns det okej.  

Vad har du för målsättning?

– Jag brukar inte skriva upp speciella mål som jag måste klara av, det brukar lösa sig ändå.

SE MER: Här tar Sarah Sjöström nytt VM-guld i Budapest (25 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Sjöström spände musklerna efter ännu ett VM-guld. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.