På presskonferensen berättade utredararen Jöran Hägglund att det kommer krävas ytterligare investeringar för motsvarande 2,5 miljarder kronor.
-Det går att förlägga alla discipliner förutom ett fåtal i Stockholm. Genomförandebudgeten är omkring tio miljarder kronor. Detta är utan statligt bidrag, säger Hägglund.
-Till detta behövs ett antal investeringar för en sammanlagd kostnad av 2,5 miljarder kronor och budgeten för själva ansökningsprocessen är ungefär 250 miljoner kronor.
”Det är glädjande att utredaren konstaterar att det som krävs för ett vinter-OS och Paralympics i hög grad redan finns eller kommer att byggas i Stockholm så att själva genomförandebudgeten kan klaras utan statliga bidrag”, säger Stefan Lindeberg, Sveriges olympiska kommitté (SOK), Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundet (RF) samt Anna-Stina Nordmark Nilsson, SHIF/SPK i ett pressmeddelande.
”Infrastrukturen finns redan i Stockholm”
Jöran Hägglund skriver i utredningen: ”Givet Stockholms unika förutsättningar genom en i huvudsak redan utbyggd infrastruktur innebär den ekonomiska kalkylen ingen belastning på statsbudgeten för genomförandet”. Budgeten för att genomföra spelen är balanserad på 9,79 miljarder kronor utan statliga medel och inkluderat kostnader för säkerhet. Kostnaderna för nyinvesteringar är cirka 2,5 miljarder. Finansieringen genomförs av privata och offentliga medel. Till detta tillkommer enligt Hägglund en särskild budget på 250 miljoner kronor ”för att genomföra en bra ansökningsprocess”.
En avsiktsförklaring om en OS-ansökan måste vara inlämnad den 14 november till Internationella olympiska kommittén (IOK). Frågan om en statlig garanti, om budgeten inte håller, kan prövas i riksdagen under hösten 2014. Den 14 mars 2014 ska sedan den formella ansökan från Sveriges olympiska kommitté ske. På sommaren, i juli, utses kandidatstäderna och ett år senare, den 31 juli 2015 utser IOK vem som får arrangera vinter-OS 2022.
Bara längre alpina grenar i Åre
Spelen kommer att koncentreras helt till Stockholmsområdet. Endast åtta alpina grenar, bland annat störtlopp och super-G ska avgöras i Åre. Det betyder att till exempel herrarnas och damernas slalom ska äga rum i Stockholm, troligtvis i Flottsbrobacken i Huddinge. ”Den mest spektakulära investeringen blir att öka fallhöjden i Flottsbrobacken i Huddinge till 210 meter”, skriver Hägglund. Öppnings- samt avslutningsceremonin ska äga rum i Tele2 Arena. Förslaget är sedan att den olympiska elden ska placeras på toppen av Hammarbybacken.
Enligt utredningen krävs fem investeringar: bob- och rodelbana, förbättrad fallhöjd för slalom och hoppbackar, arena för skridsko samt skidstadion inklusive skjutvall.
Mediecenter är tänkt att lokaliseras till Stockholmsmässan i Älvsjö.
Utredningen lyfter fram krav på förbättrad infrastruktur till och från Åre och matarkapacitet av flyg mellan städerna. ”Det skulle kunna ske via mindre jetplan som landar och startar på Molanda flygplats utanför Järpen. För de stora grupperna skulle en förbättrad flyganslutning kunna ordnas via Vaernes utanför Trondheim i Norge”, står det i utredningen.
Säkerhetskostnader för 1,5 miljarder
Jöran Hägglund har beräknat säkerhetskostnaderna till 1,5 miljarder kronor.
-Det är den absolut svåraste biten att beräkna. Det finns ingen i dag som kan säga hur säkerhetsläget ser ut om nio år, sade han på presskonferensen.
Om budgeten i sin helhet:
-Det har inte varit möjligt i alla delar att beräkna varenda detalj. Jag har fått jobba med skattningar från de hittills genomförda spelen och budget för de närmaste spelen.
En tänkbar konkurrent till Stockholm/Åre kan bli München. Tidigare i veckan röstade Tysklands olympiska kommitté för att München ska söka vinter-OS 2022. En folkomröstning ska dock ske den 10 november bland invånare i München, Garmisch-Partenkirchen, Ruhpolding och Berchtesgaden där spelen är planerade att äga rum. Övriga kandidater tro bli norska Oslo, kazakiska Almaty, polska Krakow samt ukrainska Lviv.
Den 31 juli 2015 i Kuala Lumpur, Malaysia, utses vilken stad som får arrangera vinter-OS 2022.