• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska fotbollförbundet. Foto: TT.

SvFF: Matchfixning större problem än dopning

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från Brottsförebyggande rådet visar att matchfixning är ett stort problem i Sverige och att det ofta är kriminella gäng som ligger bakom. – Det är ett större problem än dopning, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet, SvFF.

Problemet med uppgjorda matcher har tidigare inte setts som ett stort problem i svensk idrott och inom fotbollen. Men efter den första anmälan som kom in 2012 har problemet blivit synligare.

– Vi har sett en trend mot att uppgjorda matcher har ökat, säger Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet, SvFF.

Uppgjorda fotbollsmatcher

”Största hotet mot idrotten”

Brottsförebyggande rådet, Brå, visar i en ny rapport att omfattningen av uppgjorda matcher är större än man tidigare trott. Ofta är det kriminella gäng som ligger bakom och det är vanligast inom fotbollen.

– Det är absolut det största hotet mot idrotten och fotbollens integritet och trovärdighet. För oss är det ett större problem än dopning, säger Karl-Erik Nilsson.

Vanligast inom fotbollen

Enligt rapporten är det finns problemet framför allt inom fotbollen och där i de lite lägre divisioner.

Skälet tros vara att det inte finns lika mycket medial uppmärksamhet som i Allsvenskan men att det fortfarande går att spela på matcherna. Hos flera spelbolag går det att spela på enskilda spelhändelser, som utvisningar, varningar och även inkast och hörnor.

– Det är en styggelse för alla vet hur enkelt det är att fixa en hörna, säger riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

SvFF: Nej till spel på röda kort

Från Brå:s sida så föreslår man begränsningar på vad som ska gå att spela på och då bland annat då matcher i lägre divisioner och just spel på enskilda matchsituationer. Och SvFF menar att det finns sånt som går att göra redan nu.

– Man kan täppa till de hål som finns i lotterilagen så att oseriösa spelbolag inte kan ägna sig åt spel på, röda och gula kort. Den här typen av aggressiv marknadsföring som spelbolagen gör den påverkar trovärdigheten, det är ett hot mot svensk idrott som helhet och svensk fotboll i synnerhet, säger Karl-Erik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet