Internationella olympiska kommittén, IOK, beslutade på tisdagen att i en period på tre år villkorligt erkänna cheerleading och thaiboxning som sporter. Det innebär att de två sporterna under den tiden kan nomineras till att erkännas fullt ut, och sedan ansöka om att vara med på OS.
Framförallt i thaiboxning har Sverige starka intressen.
– Det här är ett stegvis erkännande av att kvaliteten har ökat enormt i flera länder, varav Sverige kanske är det främsta exemplet. Kvaliteten vi har är världsklass, säger ordförande Risberg.
På VM i Jönköping i våras blev Sverige bästa nation med hela sju medaljer, varav fyra guld. På EM blev det lika många medaljer, tre av dem guld.
”Tillhör toppnationerna”
Hur många blågula medaljer det skulle kunna bli i ett eventuellt OS beror delvis på hur många av viktklasserna som skulle komma med.
– Men om jag bara tittar på våra prestationer som de har varit sista VM-turneringarna och trenden, så är mellan fem och tio medaljer i ett OS fullt realistiskt att tro på, säger Risberg.
– Vi tillhör toppnationerna. Sedan är det självklart att vi inte kan mäta oss i antal atleter med Ryssland eller Thailand, men vår kvalitet är mycket hög och alla andra länder vet att när man ska möta en svensk är det hög klass.
Risberg vill nu att thaiboxningsförbundet blir medlem i SOK.
– Det här är ett erkännande som man inte kan negligera. Jag ser det som naturligt att vi nu blir det.
”Stor publiksport”
IOK:s beslut innebär att thaiboxningen nu får minst 25 000 dollar, motsvarande ungefär 23 miljoner svenska kronor, i bidrag. Detaljerna kring exakt hur mycket och hur stor andel som kommer svensk thaiboxning till gagn återstår att fastställa.
– För oss som har levt på väldigt lite pengar under så långt tid och ändå gjort det så bra kan man ju räkna ut att det skulle bli ännu bättre, säger Risberg.
Nyligen antog IOK bland annat skateboard, surfning och klättring som nya sporter i OS 2020. Några steg återstår för thaiboxningen.
– Jag ser det som relativt naturligt att vi i nästa omröstning kommer med. Dels på grund av kvaliteten i många olika länder, dels det mediala intresset om man jämför med många mindre sporter. Det här är ju framförallt en stor publiksport, säger Risberg.
Varför är Sverige så bra i thaiboxning?
Johan Risberg:
– Vi har en tradition från -76 när det här började i Sverige. Vi har jobbat hårt och länge för att få fram duktiga tränare enligt Riksidrottsförbundets direktiv om hur idrott ska bedrivas. Vi har utbildat tränare under många år, trots att vi har haft små resurser. Det finns en stark sammanhållning och en stark kamratanda i den här sporten i Sverige och det är väldigt viktigt.