I oktober kom nyheten om att Therese Johaug testats positivt i för dopning. Det hela handlar om den anabola steroiden clostebol, som hon menar att hon fått via ett läppbalsam mot brännskador som hon ska ha använt under ett höghöjdsläger i Italien i slutet av augusti.
En utredning har pågått under vintern och i dag inleddes förhören med Therese Johaug. Även förre landslagsläkaren Fredrik Bendiksen, Johaugs advokat Christian B Hjort, flera experter och Johaugs landslagskollega Marit Björgen ska vittna under förhörsdagarna, som pågår både under onsdagen och torsdagen.
Se schemat för förhören – timme för timme.
– Det för ju verligen tankarna till en rättgång. Så här brukar det inte gå till, i Sverige sker allt detta i liten skala utan offentlig insyn, säger SVT:s kommentator Jacob Hård som är på plats i Oslo.
– Jag tror inte att vi kommer att få veta så mycket nytt, jag tror inte att vi kommer att få höra någon helt ny historia. ”Åklagarsidan” har redan köpt hennes historia när de yrkade på vilket straff hon ska få, det är egentligen mer detaljer i det hela. Hur har man resonerat när man avfärdat andra teorier? Vad visade dopningsprovet egentligen? Hur gick det till när hon fick salvan av läkaren?
Några av dessa svar kom redan under onsdagens inledande förhör. Antidoping Norge offentliggjorde halterna av clostebol i Johaugs prov: 13 nanogram per milliliter.
Johaug själv förhördes efter lunch.
– Jag trodde inte att det var möjligt, jag hade fått okej från Fredrik att salvan inte stod på listan. Tiden därefter har varit helt jävlig. Jag hade 100 procent tillit till landslagsläkaren Fredrik för att behandla mina solbrända läppar, berättade hon.
”Avstängningen är själva nyckelfrågan”
Domen från Norges Idrottsförbund väntas komma inom en månad. Antidopning Norge har krävt 14 månaders avstängning, bakdaterat från 18 oktober 2016.
– Det är verkligen själva nyckelfrågan, 14 månader är den gräns hon kan klara för att ändå kunna vara med i OS. Om det blir 14 eller 16 månader är helt avgörande för henne i den frågan. Jag tror att väldigt mycket talar för att det blir 14 månader som föreslagits, men jag gissar, säger Hård.
Domen kan överklagas
Norges Idrottsförbunds dom kan sedan överklagas av en mängd olika instanser: Wada, Fis, Norges Idrottsförbunds appelationsdomstol eller idrottens internationella skiljedomstol Cas.
– Det är inte alls säkert att det är de sista orden som sägs under de här två dagarna, konstaterar Hård.