Therese Johaug. Foto: TT

Så hög var halten clostebol i Johaugs prov

Uppdaterad
Publicerad

13 nanogram per milliliter – så hög var halten av den anabola steroiden clostebol i Therese Johaugs dopningsprov. Det är en av detaljerna som nu framkommit när förhören i Johaug-fallet har inletts i Oslo. En annan nyhet som framkommit är att skidstjärnan inte hade genomgått Antidoping Norges utbildning ”Ren utövare” förrän efter presskonferensen om dopningsprovet i oktober.

I dag inleddes förhören med Therese Johaug, som testades positivt för anabola steroiden clostebol i höstas. Hennes egen förklaring är att hon fått i sig det via en salva som hon använde för sina brännskadade läppar vid ett läger i Italien i september.

Intresset för dagens förhör är stort – många journalister finns på plats i lokalerna inne på Ullevåls fotbollsstadion i Oslo.

En av detaljerna som kom fram under dagens första punkt, anförandet av Antidoping Norges advokat Niels Kiär, är mängden clostebol i Johaugs dopningsprov. 13 nanogram per milliliter, så stor var halten av den anabola steroiden.

Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i RF:s dopningskommission, säger till SVT Sport att värdet inte är speciellt högt.

– Det är en mycket liten mängd, man kan inte komma mycket lägre än det som man mätt, säger han.

– Men allt beror på när hon fått i sig detta. Hade hon fått i sig detta två-tre dagar före provet, hade det visat betydligt mycket högre. Men skulle hon ha tagit en större dos ett par månader tillbaka, så kan mängden stämma i samband med provtagningen, eftersom det försvinner gradvis ur kroppen, fortsätter Andrén-Sandberg.

”Den förklaring som getts är trovärdig”

Yvette Dennes, ordförande vid Norges laboratorium för dopinganalys, förhördes också i dag.

– Med vår erfarenhet, är det en relativt låg koncentration. Om det hade tagits oralt eller via injektion kan koncentration vara 100 gånger högre, säger Dennes.

– Det är svårt att säga när, hur mycket eller hur en steroid har tagits. En låg koncentration kan bero på en stor dos för länge sen, eller en liten dos nyligen. Våra analyser visar att den förklaring som getts är trovärdig, fortsätter hon.

Hade inte genomgått utbilning

Enligt Niels Kiär hade Johaug heller inte genomgått Antidoping Norges utbildning ”Ren utövare” förrän efter presskonferensen om hennes positiva dopningsprov.

– Jag kan inte minnas att någon sagt att jag skulle gå den. Jag visste knappt att det fanns. Jag fick ett mejl dagen efter presskonferensen, att alla utövare skulle genomgå testet inom 48 timmar. Då gjorde jag det direkt, berättade hon i förhöret.

NRK:s längdexpert Fredrik Aukland är förvånad över att Johaug inte hade genomfört utbilningen.

– Det är överraskande. Både att hon inte har genomfört den, men också att det inte har varit något kontrollsystem från ledningshåll.

Han får medhåll från SVT:s expert Anders Blomquist.

– Hon har ett ansvar för att hon ska gå utbildningen, men kan också tycka att förbundet borde legat på lite mer när man inte ser att hon gått utbildningen, säger Blomquist.

”Såg inte dopningsvarningen”

När det gäller det eventuella straffet beror det på hur stor aktsamhet Johaugs agerande visar på.

– Vid lägre skuldgrad kan straffet reduceras till 12 månader. Johaug har förklarat att hon inte såg dopningsvarningen och kärnan i det hela är att hon inte heller såg efter, säger Kiär.

Antidoping Norge föreslår fortsatt 14 månaders avstängning.

– Standardstraffet är fyra år för anabola steroider, men vi menar att hon inte har visat grov oaktsamhet. Därför är vi nere på två år. Det lägsta straffet är ett år.

Kan missa OS 2018

SVT:s kommentator Jacob Hård menar att strafflängden är nyckelfrågan.

– 14 månader är den gräns hon kan klara för att ändå kunna vara med i OS. Om det blir 14 eller 16 månader är helt avgörande för henne i den frågan. Jag tror att väldigt mycket talar för att det blir 14 månader som föreslagits, men jag gissar, säger Hård.

NRK-experten är inne på samma linje. Om Johaug missar OS 2018 är han inte säker på att hon kommer att fortsätta.

– Då är jag rädd för att hennes karriär är väldigt osäker.

Norges idrottsförbund kommer att meddela sin dom inom en månad.

Fakta: Johaug-fallet

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25–26 januari.

16 december: Påtalsnämnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.