Foto: TT Nyhetsbyrån

Orsaken bakom Kallas kollaps: Förmaksflimmer

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vad som orsakade Charlotte Kallas kollaps: Ett förmaksflimmer. ”Det behöver inte betyda att jag kommer uppleva det här fler gånger i min karriär”, säger 29-åringen till SVT Sport.

En sällan skådad syn utspelade sig under världscuppremiären i Ruka i söndags. Charlotte Kalla klappade ihop totalt – och var fyra minuter efter segraren.

Kalla: ”Jag mår bra”

Nu berättar Kalla själv om det ovanliga loppet, bilderna som chockade många  – och orsaken bakom kollapsen: Ett förmaksflimmer.

Vinterstudion

– Jag mår bra. Det känns väldigt skönt att ha genomgått en grundlig undersökning och snabbt få besked om att jag kan återgå i normal träning, säger Kalla till SVT Sport.

Vilken typ av tester har ni gjort?

– Jag har belastat väldigt tufft och känt att det har fungerat bra. Det har varit många olika undersökningar. Det rent medicinska vill jag inte gå in på för det kan ”Pliggen” (landslagets läkare Per Andersson) bättre.

”Hjärtat är ju en central del”

Vad säger du om att du drabbades av förmaksflimmer? Blev du rädd någongång efter det som hände?

– Ja, hjärtat är ju en central del. Men jag har inte känt mig så orolig eftersom jag har haft en så bra uppbackning. Det är inget som jag har upplevt tidigare och jag förstod inte vad det var som hände under tävlingen. Jag har inte känt av det sen jag gått i mål. Det har varit väldigt skönt att känna sig normal. Det behöver inte betyda att jag kommer uppleva det här fler gånger i min karriär.

När märkte du av det under loppet?

– Efter 2,5 kilometer blev jag helt kraftlös, kunde inte få fast skidorna eller forcera backarna som jag önskade. Det var en väldigt frustrerande känsla. Jag var väldigt trött efter uttömningen, men det har känts normalt i övrigt.

Hur har de senaste dagarna varit för dig?

– Det var jätteskönt att få snabbt svar och en stor trygghet i hur det medicinska teamet agerade efter att jag gick i mål. Jag känner mig väldigt väl omhändertagen.

”Mitt stora mål är VM i Lahtis”

Vad händer nu den närmaste tiden? Ni har pratat om att revidera tävlingsplanen?

– Jag fick beskedet för bara en timme sen och nu ska jag landa i det. Sen får vi se vad som är klokast, jag vill inte tänka för kortsiktigt. Mitt stora mål är VM i Lahtis och vi ska lägga upp en plan som passar.

När är du tillbaka i tävling och kör för fullt?

– Det är såna bitar vi får kolla på nu framåt. Vi ska sätta oss ner och fundera.

Men redan nu är det klart att Kalla kommer att stå över helgens tävlingar i norska Lillehammer.

Läkaren: ”Medicinskt trygga”

Efter helgen i Ruka flögs Kalla till Stockholm för att undersöka orsakerna bakom kollapsen. Och på onsdagen kom alltså svaret.

– Man kan konstatera att orsaken till Charlottes genomklappning berodde på ett förmaksflimmer, säger landslagets läkare Per Andersson i ett pressmeddelande.

– Under tisdagens och onsdagens undersökningar har Charlotte uppvisat goda värden på allt vi kontrollerat. Efter utredningen känner vi oss medicinskt trygga i att det inte är någon fara för Charlotte att återgå i träning och fortsätta att tävla på högsta internationella nivå.

Enligt specialister är dock risken stor att Kalla kan drabbas igen.

Förmaksflimmer

Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ofta även snabbare. Tillståndet gör att hjärtat inte kan pumpa runt blodet i kroppen så effektivt som normalt.

Värre symtom utöver hjärtslagen är yrsel, andnöd, svettningar, en känsla av svaghet, illamående, bröstsmärtor och även att svimma.

Förmaksflimmer kräver inte behandling om det bara sker vid enstaka tillfällen.

Det kan finnas flera olika anledningar bakom besväret. Bland annat känslomässig stress eller avspänning efter stress; infektion; användning av vissa läkemedel och för hög ämnesomsättning genom överaktivitet i sköldkörteln.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet