Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessie Diggins berättar i en video på Instagram att hon har fått ett återfall i sin ätstörning. Foto: Instagram/TT

Längdskidåkaren Jessie Diggins berättar om sitt återfall i ätstörning

Uppdaterad
Publicerad

Längdskidåkaren Jessie Diggins drabbades av bulimi i tonåren. Nu berättar den amerikanska stjärnan att hon under sommaren har fått ett återfall – men den här gången direkt sökte hjälp.

– Efter tolv hälsosamma år har jag kämpat med min ätstörning i sommar, säger hon i en video på sociala medier.

I ett längre inlägg på Instagram berättar Jessie Diggins att sommaren har varit kämpig. 

– Jag mår ganska mycket bättre nu tack vare det fantastiska hälsoteam jag har runt mig som jag kontaktade direkt, men det känns viktigt att dela med sig, säger hon i ett videoklipp och fortsätter:

– För det här är inte en perfekt historia om hur jag har blivit frisk igen. Det här är på riktigt. Det är tufft och det är stökigt – och det är okej. 

I videon betonar hon också att sommarens bakslag inte handlade om mat eller träning, utan om pressen hon sätter på sig själv.

Har blivit en stark röst i frågan

För några år sedan valde Jessie Diggins att öppet i media berätta att hon hade bulimi som elitsatsande 18-åring.

I en öppenhjärtig intervju med norska NRK beskrev hon bland annat hur hon spydde upp sin mat och hur hon var väldigt hård mot sig själv.

Sedan dess har den amerikanska längdåkaren, som under fjolårssäsongen vann USA:s första individuella VM-guld på 10 kilometer fristil i Planica, blivit en stark röst i frågor som rör ätstörningar.

”Jag skämdes mycket”

Nu uppmuntrar den i dag 32-åriga Diggins andra som har problem att våga söka hjälp. 

– När jag var 18 år och väldigt sjuk så visste jag inte så mycket om ätstörningar eller mental hälsa. Jag skämdes mycket och var rädd att be om hjälp, säger hon och fortsätter:

– Den här gången visste jag direkt att jag inte ville vara ensam med de här känslorna och var därför helt öppen och ärlig inför min man, min terapeut, min familj och mina tränare. Och de har alla varit väldigt omtänksamma och stöttande. 

Världscupssäsongen för längdskidåkarna inleds den 24 november i finska Ruka.

Hör mer från Jessie Diggins i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.