Maria Rydqvist riktar kritik mot landslagstränaren Ole Morten Iversen. Foto: Bildbyrån

Sprickan – i längdlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Maria Rydqvist hade en misslyckad längdsäsong i skidspåren.

Nu talar hon öppet om en spricka i landslaget med tränaren Ole Morten Iversen i sin blogg.

– Jag tycker att han behandlade och bevakade mig som ett dagisbarn, säger hon till Sportbladet.

Det blev inte mycket till landslagstävling för 34-åringen som bland annat petades i VM i Lahtis för en månad sedan. I ett långt inlägg på sin blogg talar hon nu ut om säsongen och uttrycker missnöje mot bland annat damernas landslagstränare Ole Morten Iversen där hon drar upp exempel på konflikter under säsongen.

”Upplever stor kunskapsbrist”

Hon tycker ledningen har behandlat herrarna och damerna på olika sätt.

– Det tror jag görs på ett omedvetet plan, men det är inte samma respekt och de styr damerna, som är mer fogliga, mer. Jag upplever en stor kunskapsbrist. Jag tycker att han (Ole-Morten) behandlade och bevakade mig som ett dagisbarn, säger hon till Sportbladet.

– Jag har inga kommentarer, absolut inga kommentarer, svarar Iversen till Expressen efter kritiken.

Sares tar inte åt sig av kritiken

Längdchefen Johan Sares säger till SVT Sport att man inte tar åt sig någonting av Rydqvists kritik.

– Det här är en individuell sport, där man lever och bor ihop – som ett lag. Och man måste underställa sig de regler som man har i gruppen. Maria har inte klarat av att underställa sig det.

Rydqvist ställer sig frågande till Sares uttalanden.

– Det är jättekonstigt att de säger att de inte tar åt sig av att någon känner sig felaktigt behandlad och har mått väldigt dåligt, säger Rydqvist till SVT Sport.

Utdrag ur Maria Rydqvists blogg

”Han frågar om jag inte gillar de andra tjejerna eftersom jag går ifrån maten tidigast av alla. Jag förklarar att jag trivs jättebra med de andra tjejerna men att jag är äldst, har två barn jag vill ringa hem till, att jag håller på att avsluta ett projekt (min bok) och att vi alla är olika och har olika mycket behov av egen tid. (Alla kan inte stöpas i samma form!)

Denna förklaring verkar på något sätt provocera för istället för att godta detta följer en rejäl avhyvling om att eftersom att jag är sist in i gruppen så har jag mest att bevisa. Om att ifall det inte passar mig så behöver jag inte vara med i landslaget något mer!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.