Stjärnfall som skakat skidvärlden

Uppdaterad
Publicerad

De dominerade varsin längdvärldscup förra säsongen och befäste Norges position världens ledande skidnation. Men försäsongen har vänt upp och ner på alla begrepp, två dopningsfall som chockat.

”Det är som en skräckfilm” summerade NRK.s skidexpert Torgeir Björn det som föregått helgens säsongspremiär.

Först kom – mitt i sommaren – nyheten om att Martin Johnsrud Sundby stängts av i två månader för att ha testat positivt med för höga halter av astmamedicinen Salbutamol. När väl det straffet var avtjänat briserade den största bomben. Världscupdominanten på damsidan, Therese Johaug, hade ertappats med anabola steroiden Clostebol i kroppen, något som hon ska fått i sig via läppsalvan Trofodermin.

Två landslagsläkare har fått lämna sin position, den senaste Fredrik Bendiksen efter att oförklarligt ha missat en varningssymbol på den i Italien införskaffade salvan. Den nye landslagsläkaren Petter Olberg har inför nya regler, bland annat ska inköp utomlands dubbelkollas mot läkare i Norge för att godkännas. Dessutom har ett journalsystem upprättats, bättre ordning och reda ska gälla framöver.

Vinterstudion

Olika syn på nebulisatorer

Debatten om norsk längdåkning och medicinering går dock vidare. I skottgluggen har användning av en så kallad nebulisator, en maskin som förångar medicin eller saltlösning och hjälper till med inhalationen av medlen. De har använts också på friska norska skidåkare, både seniorer och juniorer.

Svenske landslagsläkaren Per Andersson är kritisk till hanteringen, både vad gäller att ge medicin till friska och att använda nebulisator.

– Att ge potenta läkemedel i förebyggande syfte hos friska individer, det tycker jag är etiskt oförsvarbart.

Och lägger till:

– Vi har tagit ställning till att inte använda nebulisatorer. Vi bedömer att det inte är etiskt korrekt

Norske kollegan Olberg tänker dock fortsätta med nebulisatorer, definitivt vad gäller saltlösning.

– När jag var liten och förkyld kokade min mor upp vatten och jag andades in ångan. En nebulisator fungerar likadant, den blandar salt och vatten, det är inte värre än så, säger Olberg till NRK.

Debatten lär rasa vidare under en vinter där det kommer pratas mer än bara stavtag och passertider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet