Kanadensare straffade norrmännen i super-G

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dubbelt Kanada på VM-pallen i super-G. Veteranen Erik Guay åkte först hem guldet innan hans landsman Manuel Osborne-Paradis skrällde rejält och fixade bronsplatsen på sin födelsedag. Norske Kjetil Jansrud tog silvret.

Som nionde startande hade Jansrud gröna skyltar hela vägen ned och tog i mål över ledningen före österrikaren Vincent Kriechmayr.

Men grannarna i väst skulle inte få med sig en VM-medalj av den ädlaste valören. Det såg veteranen Erik Guay till. Den 35-årige kanadensaren var snabbare än Jansrud vid varje mellantid och var i mål hela 45 hundradelar snabbare.

När han såg den gröna skylten jublade han högt. VM-guldet är hans andra efter förstaplatsen i störtloppet i Garmisch-Partenkirchen 2011.

Guay kraschade för två veckor sedan

En mer imponerande är Guays guld med tanke på kraschen han var med om i VC-störtloppet i Garmisch för 12 dagar sedan.

– Jag är bara glad att jag är frisk och glad över att vara här. Det är otroligt. Det enda som kan göra en seger ännu bättre är att få dela den med vänner, säger Guay i TV4 om tvåan Jansrud och trean Osborne-Paradis.

Bakom Guay och Jansrud såg det länge ut som att norrmannen Aleksander Aamodt Kilde skulle ta bronset.

Osborne-Paradis skrällde

Men på sin 33:e födelsedag skrällde kanadensaren Manuel Osborne-Paradis rejält och åkte in som trea. Det är hans första VM-medalj och blott andra gången som Kanada har dubbla inslag på pallen i ett alpint mästerskap. Senast det hände var på VM 1982.

Kjetil Jansrud, regerande OS-mästare i super-G, får alljämt fortsätta att vänta på sitt första VM-guld.

– I dag glädjer jag mig över silvret. Det är ingen optimal uppladdning, säger han till TV4 om den förkylning som fortfarande stör.

Sverige hade två åkare med under onsdagen. 22-åriga Felix Monsén tog sig inte i mål medan 26-årige Alexander Köll var 3,56 bakom Guay på en 30:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.