Svindals säsong tog slut när korsbandet gick av i en krasch i januari i störtloppet i Kitzbuhel. Nu är han på väg tillbaka, men knäet är inte som förut.
– Man är medveten om att man bränner sitt ljus lite hårdare än vad som är bra om man vill ha ett långt liv, men man får så mycket tillbaka. Det här är så roligt att hålla på med, säger norrmannen till NRK.
”Otroligt få som kommit tillbaka”
Norksa Olympiatoppens läkare Lars Engelbretsen säger att 33-åringen har förlorat mycket av den naturliga stötdämpningen i knäet, vilket gör att han kan få enormt ont om knäet utsätts för tryck. Kroppen kan komma att svara på smärtan genom att muskulaturen stänger av, så att knäet kollapsar.
– Då skyddar muskulaturen dig inte längre, och du faller, säger läkaren.
En alpinåkares knän måste enligt NRK utstå ett tryck på 4G i upp mot 130 kilometer i timmen, motsvarande minst fyra gånger kroppsvikten. För Svindal mellan 400 och 500 kilo.
– Det är otroligt få som har klarat att komma tillbaka efter en sådan skada, säger Engebretsen.
”Riskerar många saker”
Och Svindal, som säger att han redan har upplevt en liknande kollaps när han föll i målområdet i Garmisch-Partenkirschen 2011, är medveten om risken.
– Om rehabiliteringen inte går som planerat, och jag bara kör på ändå, så riskerar jag att det är väldigt många saker jag inte kan göra senare i livet.
– Det ska så mycket till för att jag ska vara villig att kasta in handduken.