”Visste inte om jag var sjuk eller frisk”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev bara fem världscuplopp ifjol för Calle Halfvarsson. En mardrömssäsong för en skidåkare som såg så bra ut på försäsongen och som på pappret var trea i totala världscupen. Till vintern strejkade kroppen. Nu laddar han om för en ny säsong, men kroppens signaler har inte varit helt lätta att tyda.

Med de nya landslagstränarna Ola Ravald och Lars Selin försöker nu det svenska herrlandslaget i längdskidåkning komma till rätta med de många sjukdomar som drabbade flera av de svenska åkarna ifjol.

En av de förändringarna som de gjort i träningen är att ta kontroll över de lågintensiva passen. Tendensen har varit att flera åkare har gått för hårt när intensiteten skulle varit låg och Halfvarsson beskriver att förändringen varit ett måste.

– Klarar jag inte det här nu då kommer jag förmodligen förstöra min karriär. Jag vill inte ha en till säsong där jag går och är halvsjuk, så det har inte varit svårt, säger Halfvarsson om förändringarna i träningen.

”Kroppen är lite svajig”

Det var inte helt lätt att komma tillbaka in i träning med landslaget efter sjukdomsproblemen. Han uttrycker att kroppen är lite svajig. Det börjar stabilisera sig och rapporterna från tränarna säger att det börjar se bra ut, men det fanns en tid då han hade han svårt att tyda signalerna.

– Till en början, mitt i säsongen, visste jag inte om jag var sjuk eller frisk riktigt, kan jag träna eller ska jag vila ännu mer. Det är det som var mest frustrerande till en början, berättar han och fortsätter senare resonemanget:

– Det jag tycker är mest spännande är att jag nu är i en position jag aldrig har varit i tidigare. Jag har fått kämpa på vartenda pass för att hänga med de andra och det blir intressant att se vad det blir för resultat i vinter.

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.