Foto: Bildbyrån/SR

”Falun-VM-arrangör bryter mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljoner skattekronor har det kostat.

Falun-VM-arrangören kan ha brutit mot lagen i samband med förberedelserna, enligt Sveriges Radio som tagit del av mejl som VM-vd:n skickat till kommunen.

En tredje aktör tog in i VM-bolaget, vilket gjorde att arrangören kunde kringgå lagen.

Enligt P4 Dalarna har VM-arrangören kringått lagen om offentliga upphandlingar, eftersom man tog in en tredje aktör i VM-bolaget. Från början ägde Falu kommun hälften av bolaget och Svenska skidförbundet den andra hälften.

När Svenska Skidspelen, den tredje aktören, togs in som delägare förändrades spelplanen.

VM i Falun

I och med att kommunen inte längre var majoritetsägare behövde man inte följa upphandlingslagen.

”Kan bli skyldiga...”

”Dessutom så kan vi bli skyldiga att följa upphandlingslagen. Den har vi velat få bort och det var därför vi tog in Svenska Skidspelen i VM-bolaget”, har VM-vd:n Sven von Holst skrivit i ett mejl till kommunalrådet Jonny Gahnsberg (S) som SR tagit del av.

– Jag förnekar inte alls att så har varit fallet, det var ett uttryck för den frustration som jag upplevde att det var som ledare av det här projektet. Vi måste få jobba på ett mycket effektivare sätt än att alltid gå via den offentliga upphandlingen, säger Holst om mejlet till SR.

Lagbrott, menar en upphandlingsexpert:

– Dom har agerat i strid med lagen om offentlig upphandling. Genom att inte ge andra företag möjligen att vara med och konkurrera. Vilket kanske hade sparat åtskilliga hundra tusen kronor åt kommuninvånare i Falun. Dom pengarna hade man ju kunnat använda på andra sätt och det är ju därför det är så tråkigt när det blir så här, säger Andrea Sundstrand, expert på offentliga upphandlingar, enligt SR.

Bryter mot lagen

När arenan rustades upp köpte VM-bolaget saker som kommunen sedan betalade.

– Det här är ju ett sätt att kringgå lagen, och det är inte lagligt att göra så. När det är kommunen som betalar för hela nätet då ska det upphandlas, menar Sundstrand.

Enligt SR menar kommunchefen Dan Nygren att upplägget inte bryter mot lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet