Medaljerna
Semifinalförlusten mot Kanada må ha varit en missräkning, men bronsmedaljen i lagtävlingen lättade likväl upp läget i det svenska lägret och efterföljdes av ett skrällbrons i storslalom signerat Jessika Lindell-Vikarby.
Totalledaren i slalomcupen, Frida Hansdotter, var en given svensk medaljkandidat och gjorde ingen besviken. Hon kunde förvisso inte hota suveräna Mikaela Shiffrin, som blott 19 år gammal tog sitt tredje raka mästerskapsguld, men Hansdotter och hennes silver strålade i solskenet och födde förhoppningar om fortsatta framgångar. VM-brons 2013 och silver 2015 lyder Fridas facit – vågar vi hoppas på guld 2017?
Missarna
Hemmahoppet Lindsey Vonn målades på förhand upp som potentiell VM-drottning, norrmannen Kjetil Jansrud som VM-kung. Ingen av stjärnorna pallade dock för trycket.
Vonn missade pallen i störtlopp, körde ur superkombinationen och föll i tårar efter en misslyckad insats i storslalom. Amerikanskan fick nöja sig med endast en VM-medalj, brons i super-G.
För Jansruds del blev det förvisso medalj av något ädlare valör – silver i superkombination – men det var också hans enda i mästerskapet och nog hade världscupledaren i såväl störtlopp som super-G hoppats på mer än så.
Duellerna
När Vonn och Jansrud svek kom kampen om kronorna på både dam- och herrsidan att bli en uppgörelse mellan två åkare.
Anna Fenninger, Österrike, inledde med att vinna guld i super-G, tre (3) hundradelar före Tina Maze, Slovenien. I störtloppet blev det ännu jämnare, där Maze lade beslag på förstaplatsen, bara två (2) hundradelar före Fenninger. Tina Maze och Anna Fenninger tog sedan ytterligare varsitt guld, i superkombination respektive storslalom, och de två får dela systerligt på titeln VM-drottning.
På herrsidan gjorde hemmaåkaren Ted Ligety sitt bästa för att hota österrikaren Marcel Hirscher, som med sina tre medaljer (2 guld, 1 silver) ändå kunde krönas till VM-kung.
Dominansen
Det blev alpdominans i de amerikanska backarna. Fenninger och Hirscher, uppbackade av Hannes Reichelt, Nicole Hosp och Michaela Kirchgasser, förde Österrike till en överlägsen seger i medaljligan (5 guld, 3 silver, 1 brons) och i hela åtta av totalt elva discipliner lade österrikiska åkare beslag på pallplatser. En minst sagt skön revansch för Österrike, som fick se sig besegrade av just USA i hemma-VM i Schladming för två år sedan.
Skrällarna
Allt talade för ytterligare ett österrikiskt guld i herrarnas slalom men efter att Hirscher gränslat kunde istället Jean-Baptiste Grange, på tionde plats i slalomcupen den här säsongen, bärga Frankrikes enda guld i mästerskapet.
Hur många hade tippat Dustin Cook, Kanada, som medaljvinnare före VM? Cook hade som bäst nått en tolfteplacering i världscupen den här säsongen, men mindre än en vecka innan han skulle fylla 26 år, knep Cook en smått sensationell silvermedalj i herrarnas super-G.
Även den som satsat på att Patrick Küng, totalnia i VC-störtloppet, skulle åka och vinna Schweiz enda guld i detta VM, eller att tyskan Victoria Rebensburg skulle knipa ett silver i storslalom, lär ha fått hyfsad utdelning.
Krascherna
Bode Miller hade inte gjort en enda tävling den här säsongen inför VM, men hans comeback i herrarnas super-G var på väg att bli sensationell. Amerikanen hade ledningen efter alla tre mellantider, speakern pratade om ”one of the greatest comeback stories in history”, när Miller hakade i en port och föll. Kraschen resulterade i en avskuren sena i låret – därmed fick 37-åringens VM, och kanske även karriär, ett abrupt slut.
En till synes än mer otäck olycka råkade Ondrej Bank från Tjeckien ut för i kombinationsstörtloppet. Efter ett felskär precis före det sista hoppet och en rejäl lufttur låg Bank medvetslös i målfållan i flera minuter innan han kunde föras till sjukhus, där en hjärnskakning konstaterades. Lyckligtvis kunde 34-åringen redan dagen efter kraschen möta medierna och meddela att han mådde bra efter omständigheterna.