Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

En vecka efter kylan kommer influensan Foto: SVT

Därför blir vi sjuka på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Ett plötsligt utbrott av kall och torr luft över landet är ofta startskottet till en influensaepidemi. Nu har forskare på Sahlgrenska akademin visat att när luften är torr blir vissa virus lättare och kan sväva längre och därmed smitta fler personer.

Forskargruppen har under tre säsonger samlat virusprover som jämförts över tid med väderstatistik från SMHI. Resultatet visar att ungefär en vecka efter första riktigt kalla perioden med låg luftfuktighet börjar influensautbrottet ta fart.

-Det är den här lilla köldknäppen som vi tror är starkt bidragande till att kicka igång epidemin. När den sedan väl är igång rullar den på även om det blir plusgrader, säger Nicklas Sundell.

Tema vinter

Virusen flyger längre

Studien visar att mängden vätska som omger viruset blir mindre i torr luft. Viruset blir lättare, kan hålla sig i luften under längre period och har därför större chans att smitta någon.

Många på liten yta

Nu är det inte bara kylan som gör att en influensaepidemi sätter igång utan det måste finnas sjuka personer som kan smitta. Dessutom underlättas smittspridningen av att kylan gör att vi tränger ihop oss inomhus.

Väderfaktorn påverkar inte bara säsongsinfluensan (influensa A) utan även RS-virus och coronavirus.

Läs mer på Sahlgrenska akademin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema vinter

Mer i ämnet