Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka kommuner får man elda trädgårdsavfall i och var är det förbjudet? Och varför tolkar kommunerna lagen olika? SVT har kartlagt hur det ser ut i de västsvenska kommunerna. Foto: TT/SVT

Frågan om att elda i trädgården splittrar kommunerna – så tolkar de direktiv från EU

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet ska det vara förbjudet att elda trädgårdsavfall – enligt nya EU-direktiv. Löv, pinnar och annat avfall ska komposteras eller lämnas in på återvinningscentral. Trots detta är det fortsatt tillåtet att elda i 25 kommuner i Västsverige.

Det är materialåtervinning som står till grund för det nya EU direktivet som sätter stopp för eldning av trädgårdsavfall. Enligt Ingela Hiltula, avdelningschef på Naturvårdsverket, innebär detta att trädgårdsavfall, precis som annat avfall, ska återvinnas eller komposteras.

– Vi ska materialåtervinna så mycket som möjligt och då ingår även trädgårdsavfall, säger hon.

Förvirring bland kommunerna

I dagsläget finns det inga tydliga direktiv på hur lagen ska följas eller tolkas. Istället ligger det på kommunerna att tolka lagen med vägledning från Naturvårdsrådet.

Skiljer sig mellan grannkommuner

Hur kommunerna valt att tolka lagen ser olika ut och i Borås har man valt att införa ett förbud.

– Vi har pratat med vår förvaltningsjurist och kommit fram till att vi inte har lagstöd för att tillåta eldning av trädgårdsavfall idag, säger John Glamhede, miljöinspektör på Borås kommun.

Men bara över kommungränsen, i Svenljunga, ser det annorlunda ut. Där tolkar man Naturvårdsrådets vägledning som att man kan göra undantag då avstånden i kommunen är stora.

– Svenljunga är en stor kommun till ytan och det kan vara långa avstånd till närmaste återvinningscentral. Därför tolkar vi det som att det finns lagstöd för att tillåta eldning, men vi hänvisar alltid i första hand till kompostering, säger Sandra Andersson, första miljöhandläggare på Svenljunga kommun.

På kartan kan du se vilka kommuner i Västsverige som förbjuder eldning av trädgårdsavfall. Foto: SVT Grafik

SVT:s kartläggning: Förbud mot att elda trädgårdsavfall

SVT har kontaktat alla 49 kommuner i Västsverige för att kartlägga vart förbudet gäller. Av dessa är det 24 kommuner som satt stopp för eldande medan 10 kommuner fortsatt tillåter det. I resterande 15 kommuner får man lov att elda men med vissa begränsningar som till exempel utanför tätort eller under en viss säsong.

Se vilka kommuner som tillåter respektive förbjuder eldning av trädgårdsavfall i grafiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.