Salam Shebani

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ska snabbt försöka fixa torped”. Se hur gängledaren Salam Shebani orkestrerade mord i Malmö. Foto: Foto: Polisen/SVT

Avslöjar: Gängledaren gömmer miljoner i Dubai – mordoffrens anhöriga får inget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Gängledaren Salam Shebani dömdes till livstids fängelse för att ha beställt två mord i Malmös undre värld. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att Shebani äger en miljonlägenhet i Dubai och att han tjänar hundratusentals kronor om året på att hyra ut den – samtidigt som han duckar sina miljonskulder till Kronofogden och mordoffrens anhöriga.

Han gick under öknamnet El Patron. Från Dubai styrde Salam Shebani ett kriminellt nätverk i Malmö som ägnade sig åt mord och storskalig penningtvätt.

Se ”Dubaisvenskarna” på SVT Play

I en bedrägerihärva 2017 så förs en halv miljon kronor över till Abu Dhabi Islamic bank i Dubai. Kontot kontrolleras av Salam Shebani. Men det som först ser ut som en lyckad kupp slutar i en blodig uppgörelse. Den 2 februari 2018 mördas en av de misstänkta i härvan på Docentgatan i Malmö. Genom att knäcka en mobiltelefon får polisen tillgång till chattar som visar att Salam Shebani organiserat mordbeställningen, som egentligen riktades mot en person som stod tillsammans med offret.

– Genom telefonen kan polisen se vem det är som håller i trådarna och bestämmer. Det är det som är vägen till fängelset för El Patron, säger Joakim Palmkvist, reporter på Sydsvenskan som granskat mordet.

Gängledaren har 1,5 miljoner i skulder

Till slut döms gängledaren – mot sitt nekande – till livstids fängelse för mordet på Docentgatan samt ytterligare ett beställningsmord i Rosengård 2017. Men trots att Shebani nu sitter inlåst i ett högsäkerhetsfängelse med skulder på 1,5 miljoner kronor till Kronofogden och skadestånd till mordoffrets anhöriga så äger han i hemlighet en lägenhet i Dubai, enligt det läckta register som Uppdrag granskning fått tillgång till.

I Avanti Tower i Business Bay Dubai ligger en tvårummare värderad till över 4 miljoner kronor som hyrs ut för 240.000 kronor om året. Efter löften från Dubaipolisen till Uppdrag granskning finns nu en öppning för att gängledaren kan bli av med sina tillgångar i Förenade Arabemiraten. Salam Shebani vill inte uttala sig om den specifika fastigheten.

Svenskarna i Dubailäckan

Läckan innehåller detaljerade uppgifter om hundratusentals fastigheter i Dubai, bland annat vilka som står som registrerade ägare, under åren 2020 och 2022.

Uppdrag granskning har identifierat 887 svenskar som stått som registrerade ägare till fastigheter i Dubai under något eller båda åren. 66 av dem är dömda för brott, har skulder till staten eller får bidrag i Sverige.

Uppgifterna kom först till Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), en ideell organisation baserad i Washington D.C. i USA som forskar om internationell brottslighet och konflikter. Materialet delades sedan med norska E24 och Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som i sin tur delade materialet med ett internationellt nätverk av journalister.

Dataunderlaget kommer från en serie läckor från Dubai Land Department. Uppdrag granskning har verifierat identiteterna på svenskarna i läckan.

2022 ägde svenskar fastigheter i Dubai till ett värde av totalt 430 miljoner USD, motsvarande 4,3 miljarder kronor, enligt en beräkning som har gjorts av forskare vid The EU Tax Observatory i Paris och Skatteforsk – Centre for Tax Research i Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.