På gräsmattan framför entrédörrarna till KTH, Kungliga tekniska högskolan, sitter studenter – många bär palestinasjal och har med sig packning för att kunna övernatta i tälten.
– Vi är här för att protestera mot att vårt universitet samarbetar med israeliska universitet, säger KTH-studenten Ronya Tamdjidi och för fram exempel på hur studenterna menar att universitetssamarbetena stödjer krig mot palestinierna.
– Vi står helt enkelt inte ut, och då måste vi göra någonting.
De samlas i små grupper och diskuterar, fattar beslut tillsammans om hur man ska bemöta dialogpoliser, universitetsledningen och journalisterna.
– Vi har ett avtal med ett universitet som inte är aktivt just nu, säger Anders Söderholm, rektor på KTH.
Universitet har flera samarbeten med Israel
Han pekar också på att forskare och forskargrupper är fria att ha utbyten och menar att man lutar sig på regeringens bedömning om sådant bör avbrytas eller ej.
– Vi uttrycker oss inte på den ena eller den andra sidan i en konflikt. När det gäller Ryssland så skedde det, men inte med Israel. Vi tillämpar vår värdegrund på vår verksamhet, vi använder inte den för att ta ställning i geopolitiska konflikter.
KTH har avtal med med Hebrew University of Jerusalem, men just nu pågår ingen verksamhet, uppger rektor Anders Söderholm.
Greta Thunberg i ockupation på Stockholms universitet
På Frescati Stockholms område, är Greta Thunberg en av dem som också slagit läger. Även där var stämningen lugn i gruppen som samlats. Både polis och studenter uppger att man har ”en god dialog”.
De lärosäten som Stockholms universitet har studentutbytesavtal med är enligt universitetets kommunikationsavdelning: Tel Aviv University, Hebrew University of Jerusalem, University of Haifa, och Interdisciplinary Center Herzliya.