Filodegspaj med fetaost och spenat

Skuren filodegspaj i en kopparform.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 12ark
    filodeg (ca 250 g)
  • 500g
    färsk spenat
  • 150g
    fetaost
  • 1st
    purjolök
  • 2st
    ägg
  • 2dl
    crème fraiche (34 % fetthalt)
  • 100g
    smält smör till pensling
  • smör eller olja till stekning
  • salt och peppar

Så lagar du

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Hacka purjolöken i strimlor.
  3. Hetta upp olja eller smör och stek purjolöken glansig.
  4. Grovhacka spenaten. Blanda sedan samman spenat, stekt purjolök, smulad fetaost, ägg, crème fraiche, salt och peppar i en bunke.
  5. Smörj en långpanna med smör. Lägg ett ark filodeg i långpannan, pensla filodegen med smält smör. Lägg ytterligare 5 ark filodeg i långpanna och pensla varje ark med smör. Du ska alltså ha 6 penslade filodegsark på varandra.
  6. Lägg spenatfyllningen jämnt över hela filodegen.
  7. Täck spenaten med 6 ark filodeg och pensla varje ark med smör.
  8. Baka pajen mitt i ugnen tills den blir gyllene och frasig i ca 35-40 min.
  9. Ta ut från ugnen och dela pajen i portionsbitar när den fortfarande är varm.
  10. Täck sedan med bakduk och låt svalna i ca 5 min. 

Dela det här receptet med dina vänner!