Filodegspaj med fetaost och spenat
Ingredienser
4 - 6portioner
- 12arkfilodeg (ca 250 g)
- 500gfärsk spenat
- 150gfetaost
- 1stpurjolök
- 2stägg
- 2dlcrème fraiche (34 % fetthalt)
- 100gsmält smör till pensling
- smör eller olja till stekning
- salt och peppar
Så lagar du
- Värm ugnen till 175°.
- Hacka purjolöken i strimlor.
- Hetta upp olja eller smör och stek purjolöken glansig.
- Grovhacka spenaten. Blanda sedan samman spenat, stekt purjolök, smulad fetaost, ägg, crème fraiche, salt och peppar i en bunke.
- Smörj en långpanna med smör. Lägg ett ark filodeg i långpannan, pensla filodegen med smält smör. Lägg ytterligare 5 ark filodeg i långpanna och pensla varje ark med smör. Du ska alltså ha 6 penslade filodegsark på varandra.
- Lägg spenatfyllningen jämnt över hela filodegen.
- Täck spenaten med 6 ark filodeg och pensla varje ark med smör.
- Baka pajen mitt i ugnen tills den blir gyllene och frasig i ca 35-40 min.
- Ta ut från ugnen och dela pajen i portionsbitar när den fortfarande är varm.
- Täck sedan med bakduk och låt svalna i ca 5 min.