Smörrebröd med panerad aubergine och baba ganoush
Publicerat:
2024-05-14Tillagningstid:
Malin Persson går vinnande ur striden om vem i Trädgårdstider (2024) som gör det godaste smörrebrödet. Här är hennes recept, ett riktigt smakfyrverkeri!
Ingredienser
4portioner
- 4skiva(or)rågbröd
- 4skiva(or)panerad aubergine (se nedan)
- baba ganoush (se nedan)
- örtmajonnäs (egengjord eller färdigköpt)
- picklad rödlök
- blomsterkrasseblad
- löparfetblad
- parmesanchips
- blomsterkrasse (blomma & blad)
Dubbelpanerad aubergine
- 1staubergine (fina skivor i mitten)
- 1stägg
- 1dlvetemjöl
- 2clpanko eller ströbröd
- ½dlparemesan, riven
- 1krmsalt
- nymald svartpeppar
- ½tskchili
- oregano
- timjan
- 4mskrapsolja
Baba ganoush
- 2stauberginer
- 1klyfta(or)vitlök
- 1stcitron, saften
- 1msktahini
- 1mskcrème fraiche
- 3dlolivolja
- ½tskrökt paprikapulver
- 1tskkummin
- salt och peppar
Så lagar du
Panerad aubergine
- Skär upp auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en bil hushållspapper. Salta och låt vattnas ur ca 15 minuter.
- Förbered ingredienserna till paneringen. Vispa äggen i en skål. Häll upp vetemjölet på en tallrik och tillsätt oregano, timjan, salt, chiliflakes och svartpeppar. Blanda ihop väl. Häll sendan pankon och parmesanen på en platt tallrik.
- Skölj av auberginerna och torka dem med hushållspapper eller en ren kökshandduk. Doppa aubergineskivorna först i mjölblandningen, därefter doppar du dem i äggen och slutligen vänder du dem i panko och parmesanblandningen. Tryck till pankon lite så att det fastnar ordentligt.
- Värm upp en stekpanna med 2-3 cm matolja, stek skivorna gyllenbruna på medelhög värme. Stek auberginerna tills de är mjuka inuti och fått en fin frasig yta.
Kolgrillad baba ganoush
- Nagga auberginen med en kniv. Lägg sedan hela auberginen över en kolbädd. Vänd på dom då och då tills de blivigt riktigt mjuka och sotiga.
- Låt svalna, skala och gröp ur innanmätet och lägg i en sil över en bunke för att få bort överskottsvätskan.
- Lägg det urgröpta innanmätet i en matberedaren tillsammans med en vitlöksklyfta, citronsaft, tahini och kryddor. Mixa till jämn konsistens.
- Droppa i 3 dl olivolja tills röran fått önskad konsistens.
- Rör i en matsked crème fraich och smaka av med salt och peppar.
Montering av smörrebröd
- Bre rågbrödet med grön örtmajonnäs.
- Lägg ett blomsterkrasse blad över majonnäsen för att sen lägga den krispiga pankofriterade aubergineskivan.
- Klicka ut den rökiga baba ganuschen och toppa med picklad rödlök.
- Dekorera med löparfetblad, blomsterkrasse och två parmesanchips på toppen.