En kvinna som tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den ukrainske skaparen av ett AI-verktyg som hittar desinformation om vilka lögner Ryssland sprider i Sverige. Foto: SVT

Så slåss Ukraina mot ryska lögner

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Ukraina krigar mot ryska soldater på marken utkämpar landet ett hybridkrig mot ryska lögner. I dag har Ukraina en hel armé av olika aktörer som avslöjar och motbevisar rysk desinformation. Och nu vill ukrainarna att resten av världen tar del av deras lärdomar.

Ukraina har utsatts för rysk desinformation sen Majdanrevolutionen 2013. Det var då ukrainarna slogs för att landet skulle närma sig Europa och Ryssland började använda desinformation för att stoppa det från att ske.

– Ukrainas erfarenhet är unik för de är den första mottagaren av ryska desinformationskampanjer. Och den viktigaste lärdomen för alla andra länder är att desinformation är ett verkligt problem som man måste göra något åt, säger Roman Osadchuk.

Kriget i Ukraina

Han är forskare på Digital Forensic Research Lab som sammanfattat Ukrainas lärdomar om hur man slåss mot rysk propaganda i en rapport.

Viktigt att avslöja lögnerna

Roman Osadchuk har intervjuat ukrainare som arbetar med att motverka rysk propaganda, allt från källor inom underrättelseverksamheten till journalister och regeringens desinformationsexperter.

En av lärdomarna som Ukraina har dragit är att det är avgörande att övervaka informationen som sprids.

– Det finns en tro i Europa att avslöjande av falsk information inte leder till något, men professionella i Ukraina skulle inte hålla med. Syftet med övervakning är inte bara att hitta desinformation utan också att snabbt sticka hål på den, säger Roman Osadchuk.

Håller koll på lögnerna med hjälp av AI

Att rysk desinformation är här för att stanna bevisas gång på gång. Så sent som förra veckan avslöjade The Washington Post hur Kreml skapat ytterligare en trollfabrik med syfte att attackera Ukraina. Läckta dokument visar hur ryska troll producerar 1 300 propagandatexter och sprider det i ukrainska sociala medier – varje vecka.

En av de som slåss mot detta är Ksenia Iliuk. Efter den fullskaliga invasionen skapade hon ett program som med hjälp av AI håller koll på ryska desinformationskampanjer.

– Det som vi idag gör på fem minuter tog oss tre månader och ett helt arbetslag att uppnå för två år sen, berättar Iliuk.

I klippet ovan berättar Ksenia Iliuk om desinformation som Ryssland sprider i Sverige.

10 lärdomar från Ukraina – så motverkas desinformation

  1. Övervaka och avslöja. Utan övervakning blir det omöjligt att se avvikelser och det är viktigt att besvara falska påståenden snabbt.
  2. Avsätt mer resurser. Fler människor som jobbar mot desinformation på olika plattformar når en större publik.
  3. Dubbelarbete är ok. Det är bättre att samma falska information avslöjas av fler än att den inte avslöjas alls.
  4. Civilsamhället är avgörande. Rysk desinformation är för bred och föränderlig för en regering att hantera utan hjälp från civilsamhället.
  5. Var flexibla. Förbered för olika desinformationsscenario men var redo att anpassa efter det som faktiskt sker.
  6. Straffåtgärder behövs. Att förbjuda spridning av desinformation, så som man förbjudit RT och Sputnik inom EU, är avgörande.
  7. Använd humor. Skämt om rysk desinformation blir oftare virala och når fler.
  8. Egna erfarenheter väger tyngst. Ryska lögner om att civila inte attackeras bet inte på ukrainare som såg sönderbombade hus.
  9. Informationskriget har bara börjat. De ryska informationsattackerna kommer att fortsätta oberoende av kriget i Ukraina.
  10. Väst måste komma ikapp Ukraina. Vi måste bli bättre på att hantera desinformation. Det kommer både Ukraina och oss själva.

Källa: How Ukraine fights Russian disinformation: Beehive vs mammoth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet